Είναι να μην μου μπει ιδέα… Είχα αγοράσει πριν 2-3 μέρες κάτι μάνγκο από την αγορά και βάλθηκα να τα κάνω μους! Η αρχική σκέψη ήταν να τα φάμε σκέτα σαν φρούτο αλλά στην πορεία αναζητώντας ιδέες στο διαδίκτυο διαπίστωσα ότι η μους μάνγκο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Ομολογουμένως δεν είχα ξαναδοκιμάσει, οπότε σίγουρα μου έλειπε το στοιχείο σύγκρισης. Από την άλλη όταν κάτι είναι καλοφτιαγμένο το ξέρεις, σωστά; Οι εκδοχές που κυκλοφορούν είναι ποικίλες ενώ οι περισσότερες περιέχουν μαρέγκα με βάση ασπράδια αυγών (τι άλλο;), άφθονη ζάχαρη και χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Εγώ πάλι επέλεξα να δοκιμάσω μία εκδοχή που περιλαμβάνει μόνο φύλλα ζελατίνας, λιγοστή μόνο ζάχαρη και αντί για κρέμα γάλακτος, παγωμένο και καλά χτυπημένο γάλα εβαπορέ. Το αποτέλεσμα είναι μία αφράτη και πολύ-πολύ ελαφριά μους με λιγοστές θερμίδες, χωρίς λιπαρά. Η συνταγή είναι από το williams-sonoma.com και είναι ότι πρέπει για το καλοκαιράκι που προτιμούμε επιδόρπια δροσερά και γιατί όχι τροπικά.
Τρόπος Παρασκευής:
Βάζω στην κατάψυξη να παγώσουν το γάλα εβαπορέ καθώς και το δοχείο μέσα στο οποίο θα χτυπήσω το γάλα, για 1,5 ώρα.
Μουλιάζω για 5’ σε κρύο νερό τα φύλλα ζελατίνας που θα χρησιμοποιήσω, για να μαλακώσουν. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσω σκόνη ζελατίνας δεν χρειάζεται να προηγηθεί μούλιασμα. Στην συνέχεια, αποφλοιώνω τα μάνγκο, αφαιρώ το κουκούτσι, τα κόβω σε φέτες και τα τοποθετώ στο blender.
Σ’ ένα μικρό σκεύος ζεσταίνω (χωρίς να βράσει) το χυμό του μοσχολέμονου και ρίχνω την ζελατίνη. Ανακατεύω να λιώσει η ζελατίνη και τραβάω το μείγμα από την φωτιά να κρυώσει.
Χτυπάω στο blender τα μάνγκο με την ζάχαρη, το μείγμα ζελατίνης και το εκχύλισμα καρύδας να γίνουν πουρές.
Μεταφέρω τον πουρέ μάνγκο σε ένα μεγάλο μπολ. Αφαιρώ από την κατάψυξη το παγωμένο δοχείο, τοποθετώ το γάλα το οποίο έχει κρυώσει καλά δίχως να έχει στερεοποιηθεί και το χτυπάω για 5’ μέχρι να αποκτήσει την υφή της σαντιγί.
Ρίχνω το χτυπημένο γάλα μέσα στον πουρέ μάνγκο.
Με κυκλικές κινήσεις, γυρνώντας συγχρόνως το μπολ, διπλώνω με μία σπάτουλα το χτυπημένο γάλα μέσα στον πουρέ μάνγκο από το κέντρο προς τα τοιχώματα.
Ανακατεύω προσεκτικά μέχρι η μους μάνγκο να αποκτήσει ενιαίο χρώμα και υφή. Μεταφέρω την μους σε ατομικά ποτήρια ή μπολάκια και τοποθετώ στο ψυγείο για 6 ώρες μέχρι να στερεοποιηθεί.
Όταν έρθει η ώρα σερβιρίσματος ζεσταίνω ένα αντικολλητικό τηγάνι (στο 3/9) κι αφού πάρει θερμοκρασία ρίχνω την τριμμένη καρύδα ή τα flakes καρύδας να ζεσταθούν…
… και να πάρουν λίγο χρώμα, ανακατεύοντας τακτικά.
Αμέσως γαρνίρω την μους μάνγκο με την καβουρδισμένη καρύδα και σερβίρω με 1-2 φυλλαράκια μέντας.
Η Μους Μάνγκο με λάιμ και καρύδα είναι έτοιμη για απόλαυση.
Καλή επιτυχία!