Κέικ με παντζάρι, το μάθαμε κι αυτό! Όχι δεν ήξερα ότι υπάρχει (αν και φαίνεται ότι η συνταγή δεν είναι μία και μοναδική) αλλά το δοκίμασα με μεγάλο ενδιαφέρον και το αποτέλεσμα με ενθουσίασε. Το κέικ αυτό είναι ένα νωπό κέικ σοκολάτας με όλη αυτήν την υγρασία που αφήνει το ομολογουμένως, μπόλικο παντζάρι. Τα παιδιά έχουν ξετρελαθεί με την ιδέα ότι πολλές κι αγαπημένες τροφές μπορούν να είναι και θρεπτικές. Μετά την ωμοφαγική μους σοκολάτας με αβοκάντο (την καταβρόχθισαν κι ακόμα με ρωτάνε αν είχε πράγματι αβοκάντο), το παγωτό μπανάνα του 1′ φτιαγμένο μόνο με μπανάνες (αγαπημένο απογευματινό σνακ χειμώνα-καλοκαίρι), τώρα και κέικ σοκολάτας με παντζάρι! Και μετά τι, άραγε;
Γι’ αυτήν την συνταγή (από το περιοδικό Real Food της Αλεξίας Αλεξιάδου) ευχαριστώ πολύ την Χριστίνα που με σκέφτηκε μόλις την δοκίμασε και μου την έστειλε πάραυτα. Είναι πάντα ευχάριστο να διαπιστώνω ότι και οι φίλοι μου λειτουργούν με την ιδιότητα του, πώς να το πω… «γευσηλάτη» (ο ανιχνεύων την καλή γεύση) κατά το ιχνηλάτης! Η συνταγή για το υγρό κέικ σοκολάτας με παντζάρι, με κάποιες μικρές προσαρμογές, έχει ως εξής:
Τρόπος Παρασκευής:
Ανακατεύω την λιωμένη σοκολάτα με ¼ φλ. από το συνολικό λάδι (σμίγω και τα δύο μαζί). Αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
Χτυπάω τ’ αυγά με την ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψουν.
Προσθέτω το υπόλοιπο λάδι λίγο-λίγο και χτυπάω να ομογενοποιηθεί.
Ρίχνω τον πουρέ από τα παντζάρια, την λιωμένη σοκολάτα και την βανίλια κι ανακατεύω.
Περνάω από την σήτα το αλεύρι, το κακάο, την σόδα, το αλάτι και χτυπάω για 1’ με το σοκολατένιο μείγμα.
Αδειάζω την ζύμη σε καλά βουτυρωμένη κι αλευρωμένη φόρμα για κέικ και πασπαλίζω με τα κομμάτια σοκολάτας υγείας. Ψήνω για 50-55’ στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο.
Το κέικ έχει ψηθεί όταν το τρυπήσω με μια οδοντογλυφίδα κι αυτή βγει στεγνή. Μετά το πρώτο εικοσιτετράωρο το κέικ διατηρείται στο ψυγείο.
Τα υλικά δεν τα βρίσκω!!!