Συνταγή πραγματικά γρήγορη κι εύκολη που δίνει ψωμί «γεμάτο» και νόστιμο σαν κέικ! Η παρασκευή του δεν απαιτεί μαγιά ή προζύμι, παρά μόνο σόδα (ούτε και φούσκωμα κατ’ επέκταση), αλλά ούτε και μίξερ κι αυτό κάνει την ετοιμασία του πολύ απλή και σύντομη. Το γρήγορο αυτό καλαμποκόψωμο τρώγεται καλύτερα όταν είναι χλιαρό γι’ αυτό προτιμότερο είναι να το ψήσω κοντά στην ώρα που θα το σερβίρω. Κι όχι, η μαμά μου δεν μας έφτιαχνε σπιτικό ψωμί όταν ήμασταν μικροί … (νισάφι πια με τα «νόστιμα» παιδικά μου χρόνια, σωστά;).
Το καλαμποκόψωμο συνηθίζεται ιδιαίτερα στην Κεντρική και Νότια Αμερική αλλά και στην Αυστραλία εκεί που το άφθονο καλαμπόκι είναι ένα από τα βασικά είδη της καθημερινής διατροφής των ανθρώπων. Η συνταγή είναι του Dan Lepard από την προσωπική μου βίβλο “The Cook’s Book, Recipes & Step-By-Step Techniques from Top Chefs”, ελαφρώς προσαρμοσμένη. Το παραδοσιακό αυτό αμερικάνικο καλαμποκόψωμο ετοιμάζεται ως εξής:
Τρόπος Παρασκευής:
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190°C και στρώνω ένα κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού (λαδόκολλα) σε μία στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20-25 εκ.
Κοσκινίζω το αλεύρι καλαμποκιού (με προσοχή στα γενετικά τροποποιημένα), το κανονικό αλεύρι, την άχνη ζάχαρη και την μαγειρική σόδα σε ένα μπολ.
Σ’ ένα σκεύος ζεσταίνω το γάλα μέχρι να σιγοβράσει κι αφαιρώ από την φωτιά προσθέτοντας το βούτυρο. Αφήνω στην άκρη να λιώσει το βούτυρο και να γίνει χλιαρό το γάλα.
Κατόπιν χτυπάω τ’ αυγά με την ράβδο χειρός ή με το χέρι ν’ ανακατευτούν καλά, προσθέτω το μείγμα γάλακτος και τέλος το γιαούρτι.
Ρίχνω το μείγμα υγρών στο μπολ με τ’ άλευρα κι ανακατεύω μαλακά μ’ έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Εφόσον επιθυμώ προσθέτω στην ζύμη το μπούκοβο, το σκόρδο, το μπέικον ή τις λιαστές ντομάτες (ένα απ’ όλα, όχι όλα μαζί).
Αδειάζω το μείγμα στην φόρμα με το αντικολλητικό χαρτί και ψήνω στην μέση του ήδη προθερμασμένου φούρνου για 35’.
Ελέγχω ότι το ψωμί έχει ψηθεί όταν τρυπώντας με μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του, αυτή βγει στεγνή.