Αυτή λοιπόν είναι μία συνταγή που ποτέ δεν με έχει απογοητεύσει όσες φορές κι αν την έχω φτιάξει. Το αρμονικό δέσιμο τον γεύσεων και των εξωτικών της αρωμάτων σε ταξιδεύει ιδίως αν έχεις μία αδυναμία στην ταϊλανδέζικη κουζίνα. Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η σάλτσα με το λεμονόχορτο (μάλλον κλέβει την παράσταση) αλλά και το ρύζι καρύδας (λατρεμένο), τα οποία ταιριάζουν τόσο ωραία με τον ελαφρά μαριναρισμένο σολομό στον οποίο διακρίνεται κυρίως ο φλοιός λεμονιού (ελαφρώς προσαρμοσμένη συνταγή από το www.bbc.co.uk/food).
Τρόπος Παρασκευής:
Στρώνω τα φιλέτα σολομού πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης, το ένα δίπλα στο άλλο.
Χαράσσω την επιφάνεια τους ελαφρά με ένα μαχαίρι (με κάθετες και οριζόντιες γραμμές) και τα πασπαλίζω με τον άνηθο, τον κόλιανδρο, το ξύσμα λεμονιού και το αλατοπίπερο.
Σκεπάζω με την μεμβράνη και ρολάρω τον πλάστη πάνω στα φιλέτα προκειμένου να εισχωρήσουν τα μυρωδικά στις εγκοπές και να αρωματισθεί καλύτερα το ψάρι. Διατηρώ στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Λίγο πριν το σερβίρισμα, σ’ ένα σκεύος ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά το λάδι, προσθέτω το ρύζι κι ανακατεύω.
Ρίχνω το κρασί και περιμένω να εξατμισθεί.
Αφού το ρύζι «πιεί» το κρασί πάντα σε δυνατή φωτιά, προσθέτω το βραστό νερό, λίγο αλάτι και το γάλα καρύδας και αφήνω το ρύζι να βράσει μέχρι να απομείνει η μισή ποσότητα υγρών.
Στην συνέχεια κατεβάζω την θερμοκρασία (στο 3/9) και σιγοβράζω με κλειστό καπάκι για τον υπόλοιπο χρόνο μέχρι να γίνει το ρύζι. Αφήνω το ρύζι να σταθεί με κλειστό καπάκι μέχρι το σερβίρισμα.
Όταν φτάσει η ώρα που θα σερβίρω το φαγητό προθερμαίνω το grill για να ψήσω τα φιλέτα σολομού, ενώ εναλλακτικά μπορώ να ψήσω τον σολομό σε αντικολλητικό τηγάνι. Μόλις ζεσταθεί ο φούρνος τοποθετώ τα φιλέτα στην σχάρα και τα καλύπτω με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο από πάνω για να μην αρπάξουν οι πρασινάδες (βλ. άνηθο και κόλιανδρο). Ψήνω κι από τις δύο πλευρές από 5-7’ και προς το τέλος αφαιρώ το αλουμινόχαρτο για να πάρει λίγο χρώμα το ψάρι.
Τελευταία ετοιμάζω την σάλτσα λεμονόχορτου, τοποθετώντας σε ένα σκεύος όλα τα υλικά μαζί και βράζοντας για 2-3’ μέχρι να γίνει ελαφρά συμπυκνωμένη. Κι όχι, καλό είναι να μην πειραματισθεί κανείς με κόκκινο κρασί αντί για λευκό… (μιλάω εκ πείρας). Κατά το σερβίρισμα περνάω την σάλτσα από ένα σουρωτήρι και περιχύνω το ψάρι.
Σερβίρω το ψάρι δίπλα ή πάνω στο ρύζι με την σάλτσα λεμονόχορτου και γαρνίρω το πιάτο με λίγο ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
Καλή επιτυχία!