Φαγητό τόσο απλό, αλλά τόσο νόστιμο… Αρακάς λαδερός μαγειρεμένος με μπόλικο κρεμμυδάκι (ξερό και φρέσκο) για να αποκτήσει νοστιμιά, άφθονο άνηθο για άρωμα και λίγη ζαχαρίτσα για να γλυκάνει ακόμα περισσότερο. Συνοδεύεται κατά προτίμηση με ρύζι basmati για ένα πλήρες γεύμα. Γεύση κυριολεκτικά αφαιρετική καθώς δεν σκέφτεσαι τι άλλο να προσθέσεις, αλλά τι να μην προσθέσεις κι αλλοιωθεί η απλότητα της νοστιμιάς του αρακά. Εννοείται δε, ότι έτσι και βρω φρέσκα μπιζέλια εποχής (αρχή της άνοιξης) τα προτιμώ, αλλά κι αν δεν τα πετύχω υπάρχει ωραιότατος κατεψυγμένος αρακάς κι έτσι μπορώ και τον απολαμβάνω όλες τις εποχές. Τον λαδερό αρακά με άνηθο ετοίμασα ως εξής:
Τρόπος Παρασκευής:
Αχνίζω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με λίγο νεράκι σε δυνατή φωτιά για 5’ να μαλακώσει.
Ρίχνω τον κατεψυγμένο αρακά, προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μισό άνηθο, αλάτι, πιπέρι, την ζάχαρη και το βραστό νερό. Περιμένω να πάρει βράση το φαγητό.
Αφού αποκτήσει θερμοκρασία βρασμού το φαγητό, κατεβάζω την φωτιά και σιγοψήνω για 75’ μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς αλλά να μην παραβράσει και πολτοποιηθεί. Στο τέλος του ψησίματος προσθέτω το ελαιόλαδο και τον υπόλοιπο άνηθο.
Αφού είναι έτοιμος ο αρακάς, αραιώνω το corn flour σε λίγο νεράκι (2-3 κ.σ.) και προσθέτω λίγο από το βραστό ζουμί για να πάρει θερμοκρασία. Επιστρέφω στην κατσαρόλα και δίνω μία ελαφρά βράση.
Σερβίρω τον χλιαρό αρακά πάνω στο ζεστό ρύζι basmati ή τον τρώω δροσερό από το ψυγείο με φέτα, φρέσκο ψωμάκι και λίγο χυμό λεμονιού (προαιρετικά) καθώς είναι ιδανικό για το καλοκαιράκι. Γνωρίζω ότι το ζουμί του αρακά όσο κρυώνει θα πήζει ελαφρά λόγω του corn flour.
Καλή μας όρεξη!
Το αλατι σε αρακα,φακες,φασολια ξερα και φασολακια λαδερα μπαινει παντα στο τελος,δεκα λεπτα πριν γινει το φαγητο. Αλλιως αν το βαλουμε απο την αρχη τα οσπρια δεν μαλακωνουν ευκολα με αποτελεσμα να χρειαζεται σχεδον διπλασιος χρονος για να γινουν σε σχεση με το αν βαλουμε το αλατι στο τελειωμα του φαγητου.
Κύριε Νάσκο σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας.
Συμφωνούμε απόλυτα στο ότι το αλάτι καθώς και τα όξινα υλικά όπως η ντομάτα και το λεμόνι επιβραδύνουν τον χρόνο ψησίματος των οσπρίων. Από την άλλη, προσθέτοντας το αλάτι από την αρχή στο μαγείρεμα του αρακά τον διατηρεί λίγο πιο ντούρο και δεν τον αφήνει να μαλακώσει στο ψήσιμο. Για να είμαι ειλικρινής δεν είναι κάτι που ακολουθώ πάντα, καθώς εξαρτάται από τον χρόνο μου. Καλή σας συνέχεια.