Αφράτα μπιφτέκια βρώμης και πλιγούρι στο φούρνο

Αφράτα μπιφτέκια βρώμης και πλιγούρι στο φούρνο

5-6
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Αναρωτιόμουν πάλι, τι να φτιάξω, τι να φτιάξω για το μεσημέρι; Με άλλα λόγια ο γνωστός καθημερινός προβληματισμός. Είχα κιμά κι είχα και καιρό να φτιάξω πλιγούρι… Κι αντί να τα κάνω χωριστά, τα πρώτα στο γκριλ και το δεύτερο στην κατσαρόλα, τα έκανα παρέα στον φούρνο. Και μετά συλλογίστηκα, αυτό είναι το Dailycious! Καθημερινό, νόστιμο και πρακτικό φαγητό για όλους. Τα παιδιά μετά το σχολείο, αν και δεν εντυπωσιαστήκαν από την όψη του (να το πούμε κι αυτό), στο τέλος το λάτρεψαν. Και είμαι σίγουρη ότι θα φαγωθεί με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη και το βράδυ γιατί έχει ξεπεραστεί η αμφιβολία για το καινούργιο και το μόνο που θα του λείπει θα είναι λίγο ζέσταμα…
Το μυστικό αυτού του φαγητού είναι φυσικά τα αφράτα μπιφτέκια, τα οποία χάρη στην βρώμη ή αλλιώς το κουάκερ αποκτούν τρυφερή και μαλακή υφή. Η σάλτσα ντομάτας μέσα στην οποία ψήνονται, αρχικά τα μπιφτέκια κι αργότερα το πλιγούρι, δένει τις γεύσεις και δίνει μία καθημερινή και πολύ σπιτική γεύση στο πιάτο, σαν να είναι φαγητό νοικοκυράς που καταπιάνεται χρόνια και χρόνια με την ίδια συνταγή (προφανώς γιατί τα μπιφτέκια είναι το εύκολο-εθνικό φαγητό των Ελλήνων).
Τρόπος Παρασκευής:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά του κιμά μαζί, ζυμώνω την ζύμη για 5’ και την αφήνω στο ψυγείο να δέσει για 2 ώρες περίπου.
Ο κιμάς προτού ζυμωθεί.
Μετά από 2 ώρες, πλάθω μεγάλα μπιφτέκια και τα στρώνω σε ένα ευρύχωρο πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνω από πάνω την σάλτσα ντομάτας, τα ολόκληρα σκόρδα και τα κομμάτια πιπεριάς και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C για 60’ (ο χρόνος μετράει μόλις αρχίσει ο βρασμός).
Προσθέτω την πάστα ντομάτας από πάνω.
Στα μισά του χρόνου γυρίζω τα μπιφτέκια να πάρουν χρώμα κι από την άλλη πλευρά.
Τα μπιφτέκια τα γυρίζω κι από την άλλη πλευρά.
Μόλις περάσει η μία ώρα, αφαιρώ το σκεύος από τον φούρνο και μεταφέρω τα μπιφτέκια σε ένα άλλο πιάτο.
Βγάζω τα μπιφτέκια από το πυρίμαχο σκεύος.
Ρίχνω στην σάλτσα το πλιγούρι, νερό τόσο που να το σκεπάσει κατά 1 δάχτυλο, το ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο ακόμα.πλιγούρι στη σάλτσα
Τοποθετώ τα μπιφτέκια πάνω από το πλιγούρι και ξαναφουρνίζω.
Τα μπιφτέκια πάνω από το ωμό πλιγούρι.
Αυτονόητο είναι ότι αν επιθυμώ μπορώ ν’ αντικαταστήσω το πλιγούρι με κοφτό μακαρονάκι ή χονδροκομμένες πατάτες (όπως στο Μαλακό Ρολό Κιμά με Πατάτες στον Φούρνο).
Χαμηλώνω την φωτιά στους 200 °C και ψήνω για 30’ ακόμα, μέχρι να ψηθεί το πλιγούρι και να τραβήξει τα υγρά του. Αν το πλιγούρι στεγνώσει χωρίς να έχει ψηθεί, προσθέτω λίγο βραστό νερό ακόμα (που λογικά θα χρειασθεί). Προσοχή όμως να μην προσθέσω περισσότερο από όσο χρειάζεται και τελικά το πλιγούρι γίνει λαπάς…
Έτοιμα τα αφράτα μπιφτέκια του φούρνου πάνω σε πλιγούρι με κόκκινη σάλτσα.
Αφαιρώ από τον φούρνο και σερβίρω αμέσως, με σαλάτα της προτίμησης μου.
Καλή επιτυχία!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.