Πάστα Φλώρα

Πάστα Φλώρα

10-12
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Νομίζω ότι δεν υπάρχει Πάστα Φλώρα που δεν τρώω, πολύ περισσότερο αν είναι ΑΥΤΗ εδώ… Άγλυκη στην ζύμη της για να καλοδεχτεί την άφθονη μαρμελάδα (όποια κι αν είναι αυτή), αρωματική στην βάση της με ξύσμα από λεμόνι και όσο χρειάζεται μόνον αφράτη, γιατί κατά βάση η πάστα φλώρα είναι τάρτα κι όχι κέικ.
Την Πάστα Φλώρα η γιαγιά μου την έφτιαχνε σχεδόν πάντα με σπιτικό γλυκό βύσσινο (δίχως το πολύ σιρόπι), έτσι όπως συνηθιζόταν στην Πόλη. Βέβαιο ήταν, ότι θα βρίσκαμε και κανένα κουκούτσι ξεχασμένο μέσα στην τάρτα, έτσι για γούρι… Η μαμά μου τις περισσότερες φορές τουλάχιστον την έφτιαχνε με μαρμελάδα βερίκοκο. Ωραίο και το βερίκοκο στην Πάστα Φλώρα, εύγευστο και αρωματικό πολύ.
Εγώ πάλι την φτιάχνω σε παραλλαγή. Πρώτα απ’ όλα για σκοπούς οικονομίας χρόνου κάποιες φορές παραλείπω τα «καγκελάκια». Η αλήθεια είναι ότι τα βαριέμαι αφόρητα, το ομολογώ. Άσε που μου φαίνεται ότι η ζύμη δεν είναι ποτέ αρκετή για να φθάσει και γι’ αυτά. Γι’ αυτό, κάποια στιγμή την καθιέρωσα σαν τάρτα, ανοιχτή και «αφύλαχτη». Σήμερα όμως την έφτιαξα ολοκληρωμένη.
Η μαρμελάδα που πολλές φορές χρησιμοποιώ είναι η μαρμελάδα δαμάσκηνο. Το δαμάσκηνο είναι ένα υπόγλυκο φρούτο, ιδιαίτερα νόστιμο αν το βρεις στην εποχή του, πλούσιο σε βιταμίνη C, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες… Έτσι, κάθε Σεπτέμβριο ετοιμάζω μπόλικη μαρμελάδα δαμάσκηνο, με λίγη ζάχαρη σε αναλογία, για να μας φτουρήσει όλο τον χρόνο. Άλλες φορές πάλι προτιμώ την μαρμελάδα βερίκοκο ή το γλυκό βύσσινο (αναλόγως του στοκ) καθώς προτιμώ την Πάστα Φλώρα με μαρμελάδες ελαφρά ξινές για να σπάνε την γλύκα και να μην μας λιγώνουν. Η αγαπημένη μου Πάστα Φλώρα ετοιμάζεται ως εξής:
Τρόπος Παρασκευής:
Στο μίξερ με τα ειδικά εξαρτήματα για την ζύμη χτυπάω την άχνη ζάχαρη με το βούτυρο και κατόπιν προσθέτω τα αυγά. Στην πορεία προσθέτω το αλεύρι (και το baking powder) και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά καλά και να έχω μία σχετικά σφιχτή ζύμη.
Ζύμη για Πάστα Φλώρα
Αφού κρατήσω στην άκρη το ¼ της ζύμης στρώνω την υπόλοιπη στην βουτυρωμένη κι αλευρωμένη ταρτιέρα (διαμέτρου 29 εκ.). Με το χέρι την στρώνω ομοιόμορφα στην επιφάνεια της ταρτιέρας και πατάω ελαφρά τα τοιχώματα την τάρτας με τα δοντάκια από ένα πιρούνι για να δημιουργηθούν μικρές, κάθετες χαρακιές. Γεμίζω την επιφάνεια της τάρτας με την μαρμελάδα την οποία στρώνω να απλωθεί παντού.
Η μαρμελάδα στην Πάστα Φλώρα.
Ανοίγω το ¼ της ζύμης που έχω φυλάξει με λίγο αλεύρι (για να γίνει πιο σφιχτή) πάνω σε επίπεδη κι αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη και στην συνέχεια με τον ειδικό κόφτη ή με ένα απλό μαχαιράκι κόβω ισόπαχες κορδέλες, τις οποίες στρώνω πάνω στην επιφάνεια της τάρτας διαγωνίως ή σε τετράγωνα.
Φτιάχνω τα καγκελάκια για την Πάστα Φλώρα.
Πάστα Φλώρα
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 50-55’. Αν δω ότι η τάρτα παίρνει πολύ χρώμα την καλύπτω επιφανειακά με ένα κομμάτι λαδόκολλας μέχρι να ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματος.
Πάστα Φλώρα
Αφήνω την Πάστα Φλώρα να κρυώσει κι όταν έρθει η ώρα να την σερβίρω μπορώ να την πασπαλίσω με λίγη άχνη ζάχαρη (προαιρετικά). Και καθώς ήταν πολύ ευωδιαστή αν και ζεστή ακόμα, την έκοψα κι η μαρμελάδα άρχισε να τρέχει… χαμός!Πάστα ΦλώραΚαλή επιτυχία!
Rate

3 σχόλια

  1. τα υλικά που είναι; στα κουτουρού;

     
  2. Καλημέρα σας. Αν διαβάζετε από υπολογιστή τα υλικά τα βλέπετε σε ροζ πλαίσιο στα δεξιά της συνταγής, ενώ αν διαβάζετε από tablet/mobile τα υλικά βρίσκονται στο τέλος του κειμένου. :-)

     
  3. Pingback: Νηστίσιμη Πάστα Φλώρα | Dailycious.gr | Hellas Today

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.