Την συνταγή αυτήν μου την επισήμανε η φίλη μου η Ρένα, η οποία δηλώνει πιστή follower του Χριστόφορου Πέσκια. Κι έχει πράγματι πολλούς λόγους να είναι, μεταξύ των οποίων κι η σαλάτα με την ευκολότατη βινεγκρέτ ντομάτας που προσφέρει δροσερή και διακριτική νοστιμιά πάνω στα υφάλμυρα και ελαφρώς τραγανά αλμυρίκια. Άκρως καλοκαιρινή, γιατί τόσο τα αλμυρίκια όσο κι οι γλυκές κι εύγευστες ντομάτες είναι κατεξοχήν καλοκαιρινά ζαρζαβατικά αλλά κι απλή συνάμα για να μην αναλωνόμαστε στην κουζίνα καλοκαιριάτικα. Φυσικά τον χρόνο που απαιτούν τα αλμυρίκια στο πλύσιμο δεν ξέρω πως μπορούμε να τον ελαχιστοποιήσουμε (ίσως αν μας τα πλύνει άλλος…;), αλλά τουλάχιστον είναι μόνο αυτό. Τα αλμυρίκια με βινεγκρέτ ντομάτας ετοιμάζονται ως ακολούθως:
Τρόπος Παρασκευής:
Ξεκινώ με το βράσιμο των χόρτων τα οποία αφού τα καθαρίσω καλά και τα πλύνω σχολαστικά, τα τοποθετώ σε κατσαρόλα με λίγο νερό που κοχλάζει. Τ’ αφήνω να ψηθούν για 15’ ή μέχρι να γίνουν τρυφερά σε μέτρια φωτιά (4/9), χωρίς όμως να παραβράσουν και γίνουν πολύ μαλακά (πρέπει λίγο να κρατούν). Κατόπιν τα ρίχνω μέσα σε κρύο νερό για να διατηρήσουν το ζωντανό πράσινο χρώμα τους και τα σουρώνω καλά.
Κρατάω τον ζωμό που έχει περάσει κι αφαιρώ την ψίχα που έχει μείνει στην σήτα.
Προσθέτω στον στραγγισμένο χυμό ντομάτας το ξύδι, το λάδι, το σκόρδο κι ανακατεύω με το κουτάλι τα υλικά.
Αφού έχουν στεγνώσει τα αρμυρίκια από τα περίσσια τους υγρά, τα περιχύνω με την βινεγκρέτ και τα σερβίρω αμέσως. Γνωρίζω ότι, όσο στέκεται η βινεγκρέτ αρχίζει και διαχωρίζεται σε υγρό και στερεό μέρος και μετά από λίγο τα αρμυρίκια δίνουν την εντύπωση ότι έχουν αφήσει κι άλλα υγρά. Γι’ αυτόν τον λόγο σερβίρω τ’ αρμυρίκια μόλις τα «λούσω» με την βινεγκρέτ κι αφού τ’ ανακατέψω λίγο να πάει η σάλτσα παντού.
Καλή μας όρεξη!