Μελιτζανόπιτα με Μπεσαμέλ

Μελιτζανόπιτα με Μπεσαμέλ

8
Μερίδες
4/5
Βαθμός Δυσκολίας
Την μελιτζανόπιτα είχα καιρό να την φτιάξω, από φόβο ότι δεν θα την τρώγανε τα παιδιά. Δειλά-δειλά όμως αποφάσισα να της δώσω μία ευκαιρία, φτιάχνοντας και κάτι άλλο από δίπλα… Εντέλει όχι μόνο την «τσακίσαμε», μικροί και μεγάλοι, αλλά έγινε και πιο νόστιμη από κάθε φορά. Η μελιτζανόπιτα ετοιμασμένη βάσει πολίτικης οικογενειακής συνταγής έχει ως εξής:
Τρόπος Παρασκευής:
Τρυπάω και ψήνω τις μελιτζάνες στο grill του φούρνου για 45’ περίπου στην μέγιστη θερμοκρασία,
Τοποθετώ τις μελιτζάνες στο grill.
μέχρι να μαυρίσει και να ζαρώσει η φλούδα τους αλλά να μαλακώσει κι η σάρκα τους.
Μόλις ψηθούν...
Κατόπιν χαράσσω την φλούδα, αφαιρώ την ψίχα κάθε μελιτζάνας και τοποθετώ σε σουρωτήρι ν’ αφήσουν τα υγρά τους για 1 ώρα τουλάχιστον, ενώ ενδιαμέσως ανακατεύω.
τις καθαρίζω,
ν' αφήσουν τα υγρά τους.
Παράλληλα ετοιμάζω την μπεσαμέλ για την γέμιση. Σε ένα σκεύος ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά (5/9) και μόλις λειώσει προσθέτω το αλεύρι.
Μόλις μαλακώσει το βούτυρο προσθέτω το αλεύρι.
Ανακατεύω με τον αυγοδάρτη μέχρι να σχηματισθεί μία όχι πολύ σφιχτή ζύμη.
Μόλις σχηματισθεί η ζύμη,
Προσθέτω σταδιακά και το ζεστό γάλα.
ρίχνω και το γάλα.
Στο τέλος, κι αφού έχει ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ,
Αφού ετοιμαστεί η μπεσαμέλ,
προσθέτω το τριμμένο κασέρι, λίγο αλάτι, το άσπρο πιπέρι κι ανακατεύω ξανά.ρίχνω και το τυρί.Αφού στραγγίξει καλά κι η μελιτζάνα την προσθέτω κι αυτήν στην μπεσαμέλ κι ανακατεύω. Δοκιμάζω την γεύση και προσθέτω αν χρειάζεται λίγο αλατοπίπερο ακόμα.γέμιση μελιτζανόπιτας
Προσθέτω λίγο αλατοπίπερο.
Αρχικά λαδώνω ελαφρά ένα pyrex ή ένα ταψί και στην συνέχεια ξεκινάω με το στρώσιμο των φύλλων, τα οποία τοποθετώ διπλωμένα και τα λαδώνω ένα προς ένα.
Ρίχνω λίγο λάδι στα πρώτα φύλλα.
Αφού στρώσω τα μισά (6 φύλλα δηλ.), απλώνω ομοιόμορφα από πάνω την κρέμα μελιτζάνας.
Τοποθετώ την κρέμα μελιτζάνας.
Συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα, πάντα διπλωμένα, μέχρι να τοποθετήσω και το τελευταίο χωρίς όμως να το λαδώσω.
Κόβω την πίτα σε φέτες και αλείφω την επιφάνεια της με τις 2 κ.σ. γάλακτος, για να πάρει όμορφο ροδοκόκκινο χρώμα.
Τεμαχίζω την πίτα.
Φουρνίζω την μελιτζανόπιτα για 50-55’ στους 190°C (αντίσταση).μελιτζανόπιταΣερβίρω την πίτα αφού κρυώσει λίγο για να μην είναι ρευστή η γέμιση.
Προσφέρω την μελιτζανόπιτα χλιαρή.
Καλή επιτυχία!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.