Την μελιτζανόπιτα είχα καιρό να την φτιάξω, από φόβο ότι δεν θα την τρώγανε τα παιδιά. Δειλά-δειλά όμως αποφάσισα να της δώσω μία ευκαιρία, φτιάχνοντας και κάτι άλλο από δίπλα… Εντέλει όχι μόνο την «τσακίσαμε», μικροί και μεγάλοι, αλλά έγινε και πιο νόστιμη από κάθε φορά. Η μελιτζανόπιτα ετοιμασμένη βάσει πολίτικης οικογενειακής συνταγής έχει ως εξής:
Τρόπος Παρασκευής:
Τρυπάω και ψήνω τις μελιτζάνες στο grill του φούρνου για 45’ περίπου στην μέγιστη θερμοκρασία,
μέχρι να μαυρίσει και να ζαρώσει η φλούδα τους αλλά να μαλακώσει κι η σάρκα τους.
Κατόπιν χαράσσω την φλούδα, αφαιρώ την ψίχα κάθε μελιτζάνας και τοποθετώ σε σουρωτήρι ν’ αφήσουν τα υγρά τους για 1 ώρα τουλάχιστον, ενώ ενδιαμέσως ανακατεύω.
Παράλληλα ετοιμάζω την μπεσαμέλ για την γέμιση. Σε ένα σκεύος ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά (5/9) και μόλις λειώσει προσθέτω το αλεύρι.
Ανακατεύω με τον αυγοδάρτη μέχρι να σχηματισθεί μία όχι πολύ σφιχτή ζύμη.
Προσθέτω σταδιακά και το ζεστό γάλα.
Στο τέλος, κι αφού έχει ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ,
προσθέτω το τριμμένο κασέρι, λίγο αλάτι, το άσπρο πιπέρι κι ανακατεύω ξανά.Αφού στραγγίξει καλά κι η μελιτζάνα την προσθέτω κι αυτήν στην μπεσαμέλ κι ανακατεύω. Δοκιμάζω την γεύση και προσθέτω αν χρειάζεται λίγο αλατοπίπερο ακόμα.
Αρχικά λαδώνω ελαφρά ένα pyrex ή ένα ταψί και στην συνέχεια ξεκινάω με το στρώσιμο των φύλλων, τα οποία τοποθετώ διπλωμένα και τα λαδώνω ένα προς ένα.
Αφού στρώσω τα μισά (6 φύλλα δηλ.), απλώνω ομοιόμορφα από πάνω την κρέμα μελιτζάνας.
Συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα, πάντα διπλωμένα, μέχρι να τοποθετήσω και το τελευταίο χωρίς όμως να το λαδώσω.
Κόβω την πίτα σε φέτες και αλείφω την επιφάνεια της με τις 2 κ.σ. γάλακτος, για να πάρει όμορφο ροδοκόκκινο χρώμα.
Φουρνίζω την μελιτζανόπιτα για 50-55’ στους 190°C (αντίσταση).Σερβίρω την πίτα αφού κρυώσει λίγο για να μην είναι ρευστή η γέμιση.
Καλή επιτυχία!