Φοβάμαι ότι ο φωτογραφικός μου φακός δεν έχει καταφέρει να αποδώσει την μαγεία αυτού του ελληνικού και τόσο καλοκαιρινού πιάτου. Λαδερό φτιαγμένο με λαχανικά αποκλειστικά της εποχής όπως μελιτζάνα, φασολάκια, μπάμιες, κολοκυθάκια, πιπεριές, ντομάτες, άφθονο κρεμμυδάκι, μαϊντανό αλλά και λίγο βασιλικό. Το δικό μας τουρλού (της πολίτικης οικογένειάς μας δηλαδή) δεν περιέχει πατάτα και συνήθως το φτιάχνουμε στην κατσαρόλα. Αν είναι να φτιάξουμε κάτι στον φούρνο και να περιέχει πατάτα, αυτό θα είναι το μπριάμ. Θεωρητικά οι διαφορές τους δεν είναι τόσο ευδιάκριτες και μάλλον ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί τις ονομασίες τους εναλλακτικά. Άλλωστε το τουρλού έχει την έννοια της ποικιλίας των λαχανικών όποια κι αν είναι αυτή.
Όταν ήμασταν μικροί («αρχίσαμε» που λέει κι ο γιός μου όταν ξεκινώ τις ιστορίες…) θυμάμαι ότι η μαμά μου έφτιαχνε το τουρλού (όπως κι όλα τα λαδερά άλλωστε) νωρίς το πρωί, προτού κατευθυνθούμε προς την θάλασσα για το καθημερινό μας μπάνιο. Κατά την επιστροφή μας στο σπίτι, το φαγάκι είχε κρυώσει και είχε την ιδανική θερμοκρασία για να φαγωθεί με τυράκι φέτα και ψωμάκι φρέσκο για πολλαπλές «βούτες», χωρίς ντροπές… (συγχωρείστε μου τα υποκοριστικά, αλλά μου προκύπτουν από τρυφερότητα και αναπόληση των ημερών εκείνων αλλά κι από την μεγάλη ευχαρίστηση και θαλπωρή που προσφέρει το ίδιο το φαγητό)…
Τρόπος Παρασκευής:
Τα λαχανικά τα κόβω σε μεγάλα κομμάτια για να μην διαλυθούν κατά το μαγείρεμα.
Στην συνέχεια, ξεκινώ με το άχνισμα του κρεμμυδιού με λίγο νεράκι σε μέτρια φωτιά (5/9), με κλειστό καπάκι.
Μόλις το κρεμμύδι μαλακώσει μετά από 5’ στρώνω τα λαχανικά στην κατσαρόλα με σειρά ξεκινώντας από τα φασολάκια, τις μπάμιες, το κολοκύθι, την πιπεριά και τις μελιτζάνες.
Κατόπιν ρίχνω τις πολτοποιημένες ντομάτες, την πάστα ντομάτας (αραιωμένη σε 2-3 κ.σ. νερού) το αλάτι, το πιπέρι, την ζαχαρίτσα, τον μισό μαϊντανό (τον υπόλοιπο τον κρατώ για το τέλος) και τον αποξηραμένο βασιλικό.
Στο τέλος προσθέτω το νερό, δυναμώνω την φωτιά και περιμένω να πάρει βράση το φαγητό. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνω την φωτιά (στο 3/9) και σιγοψήνω για 60’ μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά.
Όσο το φαγητό βράζει θ’ αφήνει τα υγρά του γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να προσθέσω περισσότερο νερό εξ’ αρχής.
Μόλις το φαγητό ψηθεί προσθέτω το λάδι, περιμένω να πάρει νέα βράση (με ανοιχτό καπάκι) και να δέσει η σάλτσα του. Αν το φαγητό έχει πολύ ζουμί μπορώ ν’ αφήσω ανοιχτό το καπάκι ενώ βράζει (σε μέτρια φωτιά 5/9) και να περιμένω 5-10’ να εξατμισθεί το περίσσιο ζουμί ενώ ταρακουνώ την κατσαρόλα για να μην κολλήσει το φαγητό. Δεν ανακατεύω το τουρλού με την κουτάλα γιατί αυτό το φαγητό «ταλαιπωρείται» πολύ εύκολα.
Την στιγμή που σβήνω την φωτιά προσθέτω και τον υπόλοιπο μαϊντανό ν’ αφήσει το άρωμα του, γιατί άλλη γεύση αφήνει ο ψημένος μαϊντανός κι άλλη ο άψητος. Αφήνω το τουρλού στην άκρη να γίνει χλιαρό προτού το σερβίρω με φέτα και ψωμάκι.
Καλή καλοκαιρινή απόλαυση!