Ξεκίνησαν τα σχολεία και μαζί με τους μαθητές κι ο δικός μας (των γονιών δηλαδή) τα καρδιοχτύπια˙ όχι μόνο για τα θρανία αλλά κυρίως για τον μαραθώνιο υπομονής και τρεχάλας που μας περιμένει για τους επόμενους 9 μήνες… Και πώς να την γλυκάνεις την αντοχή που απαιτείται να επιδείξεις, παρά με ένα αφράτο και νόστιμο κέικ. Ένα κέικ με φίνα γεύση χάρη στο μέλι (ιδίως αν είναι θυμαρίσιο που είναι ακόμα πιο μοσχοβολιστό) που συνάμα λόγω του αλεσμένου αμυγδάλου που προστίθεται εν μέρη στην θέση αλευριού, αποκτά «γεμάτη» υφή. Η συνταγή είναι από το μηνιαίο περιοδικό κυπριακής έκδοσης «Γλυκές Αλχημείες» και μας άρεσε πολύ! Το κέικ με μέλι κι αλεσμένα αμύγδαλα χρειάσθηκα τα εξής:
Τρόπος Παρασκευής:
Ξεκινάω αλέθοντας στο μπλέντερ τα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν σκόνη.
Κατόπιν σε ένα ευρύχωρο μπολ τοποθετώ το σχεδόν λιωμένο βούτυρο, το μέλι και τους κρόκους κι ανακατεύω με έναν αβγοδάρτη.
Στην συνέχεια, κοσκινίζοντας ρίχνω το αλεύρι και το baking powder και τέλος την σκόνη αμυγδάλου (χωρίς κοσκίνισμα αυτό). Μόλις γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, σταματάω το ανακάτεμα.
Βάζω στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια (να είναι κρύα από το ψυγείο) και την ζάχαρη και τα χτυπάω με το σύρμα (σε μεσαία ταχύτητα) μέχρι να γίνουν μία σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.
Ενσωματώνω την μαρέγκα στο προηγούμενο μείγμα με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω με μία σπάτουλα (μαρίζ) ενώ περιστρέφω το μπολ με το άλλο μου χέρι ώστε να κινείται κυκλικά.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170°C.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ένα ταψί διαμέτρου 22 εκ. κι αδειάζω μέσα το μείγμα του κέικ.
Ψήνω το κέικ στον φούρνο για 40-45’. Δοκιμάζω αν έχει ψηθεί καλά βυθίζοντας στο κέντρο του την λάμα ενός λεπτού μαχαιριού ή μία οδοντογλυφίδα. Θα πρέπει αυτά να βγαίνουν καθαρά, διαφορετικά ψήνω λίγο ακόμα το κέικ. Αφήνω να κρυώσει και ξεφορμάρω. Αν θέλω, πασπαλίζω το κέικ με άχνη ζάχαρη προτού το σερβίρω.
Καλή απόλαυση!
Αποφασίσαμε με την Δάφνη να φτιάξουμε αυτο το κεικ που ειναι πλούσιο σε μέλι, το αγαπημένο της, μα όταν φτάσαμε στο βήμα της μαρεγκας ανακαλύψαμε ότι έχουμε μαύρη ή αχνη ζάχαρη! Κέρδισε το δίλημμα η άχνη αλλα η μαρεγκα απέτυχε. Οπότε απλά προσθεσαμε τα ασπραδια με την άχνη και το κεικ προς μεγάλη μου έκπληξη είχε μεγάλη απήχηση αφού φούσκωσε και μοσχομυριζε μέλι και αμύγδαλα. Αναρωτιέμαι αν η μαρεγκα το κάνει πιο αφράτο …… Μαριάννα
Μαριάννα η μαρέγκα κάνει σίγουρα το κέικ πιο αφράτο αλλά προσωπικά δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητη για να γίνει ένα κέικ πετυχημένο (άλλωστε τα περισσότερα απλά κέικ δεν περιέχουν μαρέγκα). Γι αυτό προφανώς είχε απήχηση και σε εσάς αυτό το μοσχομυρωδάτο κέικ!
Η θερμοκρασία του φούρνου αφορά αέρα ή αντιστάσεις
. Για ψήσιμο κέικ λεμονιού..