Φάβα με σάλτσα πέστο και ντομάτα

Φάβα με σάλτσα πέστο και ντομάτα

4
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
 Απλή, απλούστατη, παραλλαγή σερβιρίσματος της παραδοσιακά ελληνικής φάβας. Την δοκιμάσαμε το καλοκαίρι στο πιο όμορφο εστιατόριο με αυλή της Φολεγάνδρου και την αγαπήσαμε… Έτσι, η παραδοσιακή μας φάβα αντί για ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και μαϊντανό, σερβίρεται με αραιωμένη σάλτσα πέστο και ψιλοκομμένη ντομάτα. Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε… Για την φάβα με σάλτσα πέστο και ψιλοκομμένη ντομάτα χρειάσθηκα:
Τρόπος Παρασκευής:
Τοποθετώ σε μία κατσαρόλα την φάβα, το κρεμμύδι (στα τέσσερα) και το σκόρδο και καλύπτω την επιφάνεια με νερό, κατά 2 δάχτυλα.
Αφού πάρει βράση η φάβα, κατεβάζω την θερμοκρασία και σιγοβράζω (3/9) για 45’ μέχρι να ψηθεί η φάβα και να απορροφηθεί το νερό της. Αν στην διάρκεια βρασμού δεν ψηθεί η φάβα κι απορροφηθεί αμέσως το νερό, προσθέτω λίγο βραστό νερό ακόμα μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Στο τέλος του ψησίματος η φάβα δεν θα πρέπει να είναι τελείως στεγνή (αλλά να είναι λίγο ζουμερή) καθώς έτσι μετά την πολτοποίηση δεν θα γίνει πολύ σφιχτή.
Κατόπιν προσθέτω το αλάτι, το πιπέρι και την ζάχαρη.
Αφήνω στην άκρη την φάβα να γίνει χλιαρή κι αλέθω με το μπλέντερ χειρός μέχρι να γίνει αλοιφή.
Τοποθετώ την φάβα σε πιάτο σερβιρίσματος αφήνοντας κενό στην μέση το οποίο γεμίζω με τα κομμάτια της ψιλοκομμένης ντομάτας.
Χτυπάω το πέστο με το ελαιόλαδο σε ένα μικρό βαζάκι (ώστε να αραιωθεί και να ανακατευτεί προκειμένου να περιχυθεί πιο εύκολα) και κατόπιν το ρίχνω πάνω από την φάβα και τα ψιλοκομμένα ντοματάκια. Αν φυσικά σε κάποιον αρέσει πιο «γεμάτη» η γεύση του πέστο (για το σπιτικό θα δείτε εδώ), μπορεί να μετριάσει το αραίωμα (ή και να το παραλείψει). Οι τελικές φωτογραφίες απεικονίζουν το πέστο λιγότερο σαν σάλτσα και περισσότερο σαν στέρεο υλικό, καθώς η αρχική προσέγγιση είχε γίνει χωρίς το αραίωμα… 
Αλατοπιπερώνω ελαφρά, εκ νέου την έτοιμη προς σερβίρισμα φάβα και σερβίρω.
Παραδοσιακή Φάβα με Σάλτσα Πέστο
Η φάβα σερβίρεται υπέροχα ως ντιπ με τα σπιτικά παξιμάδια από κουλούρι Θεσσαλονίκης.
Καλή επιτυχία!
Rate