Μαρμελάδα δαμάσκηνο (φούρνου)

Μαρμελάδα δαμάσκηνο (φούρνου)

3 μέτρια βάζα
Ποσότητα
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Έχω ξαναφτιάξει μαρμελάδα δαμάσκηνο αλλά μαρμελάδα φούρνου είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω και δεν έχω λόγια…! Γι’ αυτήν την μαρμελάδα άκουγα από καιρό καθώς την φτιάχνει κάθε χρόνο η αγαπημένη μου Λευκή, στην οποία κι οφείλω αυτήν την συνταγή. Το αποτέλεσμα είναι αριστουργηματικό καθώς η διαδικασία προϋποθέτει ψήσιμο της μαρμελάδας στον φούρνο για αρκετή ώρα με μικρή αναλογία ζάχαρης. Φυσικά η ποσότητα ζάχαρης μπορεί να προσαρμοστεί αναλόγως της προτίμησης, αν και προσωπικά είμαι υπέρ της λίγης ζάχαρης για να αναδεικνύεται περισσότερο το φρούτο και να μην είναι πολύ λιγωτική η μαρμελάδα. Επίσης, το φρούτο δεν αλέθεται (εκτός κι αν το προτιμάμε) παρά λιώνει κατά το βράσιμο κι όσα κομμάτια παραμείνουν προσφέρουν ενδιαφέρον στην υφή, η οποία γίνεται σαν πηχτό ζελέ λόγω της συγκεντρωμένης πηκτίνης στα δαμάσκηνα (ειδικά αν είναι με την φλούδα). Και μια κι η μαρμελάδα δαμάσκηνο είναι από τις αγαπημένες μου λόγω του ότι είναι υπόξινη βρίσκω ότι είναι εξαιρετικός συνδυασμός για την Πάστα Φλώρα! Η μαρμελάδα δαμάσκηνο στο φούρνο ετοιμάζεται ως ακολούθως…
Τρόπος Παρασκευής:
Πλένω τα δαμάσκηνα, αφαιρώ τα κουκούτσια και τα κόβω στα τέσσερα. Τα τοποθετώ στην κατσαρόλα (δίχως να προσθέσω τίποτα άλλο). Δίνω βράση και κατόπιν,
σιγοβράζω για τουλάχιστον 60’ με κλειστό το καπάκι.
Μετά από 1 ώρα τα δαμάσκηνα θα έχουν γίνει πουρές αφού θα έχουν μαλακώσει και θα έχουν διαλυθεί.
Στην συνέχεια μεταφέρω τον πουρέ δαμάσκηνων σε ένα βαθύ ταψί ή άλλο σκεύος και τοποθετώ στον φούρνο για τουλάχιστον ακόμα 60’ στους 200°C (δίχως ακόμα να προσθέσω κάτι άλλο), ανακατεύοντας ενδιαμέσως.
Μόλις παρέλθει η 1 ώρα αφαιρώ το σκεύος από τον φούρνο και παρατηρώ ότι η περιεκτικότητα του νερού έχει λιγοστέψει κατά το 1/3 περίπου.
Προσθέτω την ζάχαρη κι ανακατεύω να αναμειχθεί με τον πουρέ φρούτου.
Ξανατοποθετώ το σκεύος στον φούρνο για άλλα 60’ στους 200°C κι ενδιαμέσως ανακατεύω. Αν δω ότι η μαρμελάδα είναι πολύ υδαρής για τα γούστα μου, λαμβάνοντας υπόψιν ότι θα πήξει όταν κρυώσει, τότε την αφήνω κι άλλο. Στον δικό μου φούρνο η θερμοκρασία έπρεπε να είναι ψηλότερη (210°C) κι ο συνολικός χρόνος ψησίματος σχεδόν 3 ώρες.
Αφαιρώ την μαρμελάδα δαμάσκηνο από τον φούρνο και γεμίζω αποστειρωμένα βάζα όσο ακόμα είναι ζεστή. Η μαρμελάδα δαμάσκηνο διατηρείται στο ψυγείο. Για να μάθετε για την αποστείρωση των βάζων και την κονσερβοποίηση διαβάστε εδώ.
Μαρμελάδα Δαμάσκηνο στον Φούρνο
Η μαρμελάδα δαμάσκηνο φτιαγμένη στον φούρνο είναι έτοιμη για απόλαυση!
Μαρμελάδα δαμάσκηνο φούρνου
Καλή σας επιτυχία.
Rate

One Comment

  1. Pingback: Νηστίσιμη Πάστα Φλώρα | Dailycious.gr | Hellas Today

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.