Αυτές οι σουπιές με κρασί είναι απλές, αφαιρετικές και πολύ, πολύ νόστιμες. Είναι δε, τόσο εύκολες και γρήγορες στην ετοιμασία τους που είναι ιδανικές για το καθημερινό «τσουκάλι». Τις προάλλες που τις είχα φτιάξει, ο Μιχάλης δεν πίστευε πόσο εύγεστο ήταν το φαγητό και με ρωτούσε επίμονα μήπως είχα προσθέσει κάποιο «μυστικό» υλικό που δεν μαρτυρούσα, καθώς η νοστιμιά τους και η γλύκα τους ήταν μοναδικές. Ίσως βέβαια να έφταιξε και το πλιγούρι με ντομάτα από δίπλα, που τους πήγε πολύ…Οι σουπιές κρασάτες χρειάστηκαν:
Τρόπος Παρασκευής:
Πλένω καλά τις σουπιές από τις άμμους, αφαιρώ το κόκκαλο και κρατάω το σώμα και τα πλοκάμια. Κατόπιν τις κόβω σε μέτρια κομμάτια.
Σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά (7/9) γυρνάω το κρεμμύδι με 2 κ.σ. λάδι μέχρι να μαλακώσει και στην συνέχεια προσθέτω τις σουπιές, τα δαφνόφυλλα και τα μπαχάρια.
Μόλις πάρουν βράση οι σουπιές κι αφήσουν το ζουμί τους, χαμηλώνω την φωτιά (3/9) κλείνω το καπάκι και σιγοβράζω για 60’.
Μόλις ψηθούν και μαλακώσουν οι σουπιές, ανοίγω το καπάκι και δυναμώνω την φωτιά (7/9) ρίχνοντας το κρασί. Μόλις κι αυτό εξατμισθεί μετά από 5’ περίπου, ρίχνω το λάδι και το αλατοπίπερο κι αφήνω να βράσουν για 2-3’ ακόμα προτού αποσύρω το φαγητό από την φωτιά. Οι σουπιές κρασάτες είναι έτοιμες και εκτός από ζεστές προσωπικά μου αρέσουν και δροσερές από το ψυγείο!
Καλή επιτυχία!
Το μπαχαρι ουδεποτε ειχε σχεση με τα θαλλασινα,γιατι αλλαζει την γευση τους. Αν και χρησιμοποιητε πολυ στην τουρκικη και αραβικη κουζινα οπως επισις και η κανελα σε καμια περιπτωση δεν ενδυκνειτε για θαλλασινα. Βοτανα ναι, , καρυκευματα (spices) ποτε.
Σχετικά με το σχόλιο σας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η γεύση της σουπιάς με το μπαχάρι ήταν θεσπέσια όπως άλλωστε και με κανέλλα (σε άλλη συνταγή). Πέρα όμως από προσωπικές προτιμήσεις, γνωρίζουμε καλά ότι στην σύγχρονη μαγειρική (πέρα από τις τοπικές κουζίνες) δεν υπάρχουν κανόνες και καλούπια αλλά κυρίως ελεύθεροι και δημιουργικοί συνδυασμοί. Θα ήθελα τέλος να επιμείνω να δοκιμάσετε την συνταγή προτού την απορρίψετε καθώς μπορεί να ανατρέψει την άποψή σας. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας στο μπλογκ.
Στη μαγειρική σίγουρα υπάρχουν κανόνες και αν θέλουμε να φτιάξουμε νόστιμο φαγητό τους ακολουθούμε.. Τώρα εάν πιάσαμε την κουτάλα χθες και σήμερα νομίζουμε νομίζουμε ότι ανακαλύψαμε τον τροχό είναι άλλο πράγμα.
Προσωπικά στην σουπιά δεν θα έβαζα κανέλλα η μπαχάρι, αλλοιώνουν τελείως την γεύση. Η σουπιά έχει τη δική της μοναδική γεύση την οποία πρέπει να κρατήσουμε.
Ευχαριστούμε για το σχόλιο.
Βαζει κανεις απο σας στις σουπιες , ντοματα και το μελανι τους;
Σουπιες στιφάδο με μπαχάρι και δαφνοφυλλο εξαιρετικές και βέβαια ταιριάζει το μπαχάρι με σουπιες χταπόδι καλαμάρια και άλλα ανοιχτά μυαλά και φαντασία
Παραδοσιακά στις σουπιές το μπαχάρι και η δάφνη ήταν απαραίτητα (σπυρί μπαχάρι)