Οι μελιτζάνες με ψιλοκομμένο κρέας (τας κεμπάπ) είναι φαγητάκι σκέτη γλύκα και νοστιμιά! Οι μελιτζάνες σε αυτήν την εκδοχή δεν τηγανίζονται, παρά ψήνονται στο γκριλ του φούρνου μέχρι να μαλακώσουν και να προστεθούν στο κοκκινιστό κρέας. Έτσι αποφεύγεται το πολύπαθο τηγάνισμα, το σπίτι δεν μυρίζει δυσάρεστα και το φαγητό γίνεται πιο ελαφρύ και ευκολοχώνευτο. Η αλήθεια να λέγεται όμως, γιατί η μελιτζάνα το τηγάνισμά της το θέλει και της πάει πολύ καθώς μελώνει το ζαρζαβατικό και γίνεται ακόμα πιο νόστιμο και γλυκό. Από την άλλη χάριν ευκολίας αλλά και για λόγους υγιεινής διατροφής μ’ αυτήν την ετοιμασία αποφεύγεται το τηγάνισμα τουλάχιστον σε καθημερινή βάση και μένει μόνο για τις ιδιαίτερες περιστάσεις… Για να ετοιμάσω το κρέας με τις μελιτζάνες (ψητές στο γκριλ) χρειάσθηκα:
Τρόπος Παρασκευής:
Ρίχνω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με τις 2 κ.σ. λάδι σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά (6/9) μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει για 5-7’. Προσθέτω το κρέας, το γυρνάω κι αυτό μέχρι να πάρει χρώμα και να πιεί τα υγρά του για 10’ και τέλος σιγοψήνω (3/9) με κλειστό καπάκι για 1 ώρα.
Στην συνέχεια προσθέτω τις αλεσμένες ντομάτες, τα δαφνόφυλλα (ή την πιπεριά) και την κανέλα, δίνω βράση και σιγοψήνω (3/9) μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να γίνει τρυφερό για περίπου 1,5 ώρα ακόμα.
Παράλληλα πλένω τις μελιτζάνες, αφαιρώ την φλούδα δημιουργώντας ρίγες και ζεσταίνω το γκριλ του φούρνου. Τις τοποθετώ στο γκριλ και τις ψήνω για 20-30’ (γυρίζοντας κι από τις δύο πλευρές) μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Οι μελιτζάνες θα πρέπει να διακρίνονται στο φαγητό γι’ αυτό και δεν τις ψήνω πολύ, ενώ διατηρώ και μέρος της φλούδας τους για να μην διαλυθούν. Τις αφαιρώ από το γκριλ και τις τεμαχίζω σε μεγάλα κομμάτια.
Αφού δω ότι το κρέας έχει μαλακώσει, προσθέτω από πάνω τα κομμάτια της μελιτζάνας, το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, το αλατοπίπερο και δίνω μία τελευταία βράση στο φαγητό αφού έχω ταρακουνήσει την κατσαρόλα για να πάει το ζουμάκι παντού.
Σβήνω την φωτιά, ρίχνω τον μαϊντανό από πάνω και κλείνω το καπάκι. Ο μαϊντανός θα αφήσει πιο έντονο άρωμα και γεύση στο φαγητό εφόσον δεν βράσει, παρά αν μαραθεί μόνο με την υπάρχουσα θερμοκρασία (δηλ. αν παραμείνει «ζωντανός»).
Σερβίρω το κρέας και τις μελιτζάνες με ρύζι ή ζουμερό πλιγούρι.
Καλή μας όρεξη!