Μακαρονόπιτα (Ελαφριά)

Μακαρονόπιτα (Ελαφριά)

8
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Αυτή η μακαρονόπιτα περιέχει γέμιση από τυριά, στραγγιστό γιαούρτι και λιγοστές ταλιατέλες (προσφέροντας ανάλαφρη υφή δίχως να διακρίνονται στην γέμιση), μέσα σε τραγανά φύλλα κρούστας. Ετοιμάζεται εύκολα και παρά τις μεγάλες διαφορές στα υλικά και στον τρόπο παρασκευής η απόκλιση στην γεύση από την «πληθωρική» τυρόπιτα σαν σουφλέ (με τα πλούσια τυριά, το γάλα και τα άφθονα αυγά) είναι μικρή (όπως συμφώνησαν και τα παιδιά!) και γι’ αυτό η μακαρονόπιτα αξίζει να καθιερωθεί για το καθημερινό μαγείρεμα. Η ευκολία της δε πέραν της ελαφρότητας της είναι επίσης ένα από τα ατού της. Για την ελαφριά μακαρονόπιτα (της κας Ζωζώς) χρειάσθηκα τα ακόλουθα:
ΥΛΙΚΑ:

Ingredients

  •           8 φύλλα κρούστας (4 για κάτω και 4 πάνω από την γέμιση)
  •           ½ φλ. ελαιόλαδο περίπου (για το λάδωμα των φύλλων)
  •           2-3 κ.σ. φρέσκο γάλα (για την επιφάνεια της μακαρονόπιτας)

Για την γέμιση:

  •           450 γρ. τριμμένα τυριά της προτίμησής μου (π.χ. φέτα, χαλούμι, γκούντα)
  •           400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (2 κεσεδάκια)
  •           125 γρ. ταλιατέλες (ζυγισμένες άβραστες)
  •           αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΟΔΗΓΙΕΣ:
Ξεκινώ βράζοντας τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό με λίγο λάδι, τα στραγγίζω και τα ανακατεύω σε ένα μπολ με το γιαούρτι.
Κατόπιν αναμιγνύω και τα τριμμένα τυριά, προσθέτω το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο αλάτι αν η γέμιση δεν είναι αλμυρή (καθώς τα μακαρόνια το σηκώνουν) κι ανακατεύω μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά της γέμισης.
Λαδώνω ελαφρά ένα pyrex, στην συνέχεια στρώνω το πρώτο φύλλο κρούστας, το λαδώνω και συνεχίζω στρώνοντας και λαδώνοντας και τα υπόλοιπα τρία.
Ρίχνω την γέμιση και την απλώνω ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της πίτας. Επαναλαμβάνω με τα υπόλοιπα φύλλα και τέλος χαράσσω την μακαρονόπιτα σε κομμάτια, την αλείφω με το γάλα και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 50’ ωσότου ροδοκοκκινίσει.
Ελαφριά Μακαρονόπιτα
Σερβίρω την μακαρονόπιτα 15΄ αφού την βγάλω από τον φούρνο για να μην είναι πολύ ζεστή και διαλύεται. Η ελαφριά μακαρονόπιτα είναι έτοιμη για φάγωμα!
Μακαρονόπιτα (Ελαφριά)
Και την επομένη την ξαναζεσταίνω στην τοστιέρα για να ανακτήσει την χαμένη της τραγανή υφή.
Καλή επιτυχία!
Rate

5 σχόλια

  1. Καλησπέρα!!Όσες φορές έχω χρησιμοποιήσει γιαούρτι σε πίτες (πχ κοτόπιτα) μου ξινίζει στη γεύση!Εδώ να υποθέσω πως δε συμβαίνει αυτό;

     
  2. Καλησπέρα κι από εδώ! Εμένα πάλι το γιαούρτι μου φαίνεται ότι γλυκαίνει τη γέμιση που περιέχει τυρί κι άρα δίνει ήπιο αποτέλεσμα στη γεύση. ‘Ισως μια δοκιμή να βοηθούσε…

     
  3. Mήπως τότε ήταν κάτι άλλο που μου έφταιγε και το έριξα στο γιαούρτι!Είναι προτιμότερο ας πούμε το στραγγιστό;Θα τη φτιάξω τη πίτα γιατί μέρες τώρα ήθελα μακαρονόπιτα αλλά λόγω διατροφής την απέφευγα!!Και μια τελευταία ερώτηση,να παρέλειπα τα φύλλα και έριχνα λίγη τριμμένη φρυγανιά από πάνω,για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα;

     
  4. Θα πρότεινα γιαούρτι με μέτρια λιπαρά (4%) ενώ θα ήμουν επιφυλακτική με τη φρυγανιά, άλλωστε τα φύλλα δεν είναι πολλά. Καλή επιτυχία!

     
  5. Eυχαριστώ πάρα πολύ!!

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.