Ρύζι με αμύγδαλα, άνηθο και ρόδι (χριστουγεννιάτικο)

Ρύζι με αμύγδαλα, άνηθο και ρόδι (χριστουγεννιάτικο)

4-6
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Το ρύζι basmati με τα αμύγδαλα και το ρόδι, είναι μια πανεύκολη και πεντανόστιμη ιδέα για να συνοδεύσουμε τα διάφορα κρεατικά (χοιρινό, γαλοπούλα) κατά την διάρκεια των γιορτών με Χριστουγεννιάτικο «αέρα» …! Στο σπίτι μας, το ρύζι με καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης) συνηθίζεται πολύ κι εκτός εορταστικής περιόδου, καθώς αυτό είναι «το καλό μας» το ρύζι.
Ο συνδυασμός της γεύσης του ρυζιού με τον ξηρό καρπό ταιριάζει πολύ αφού φέρνει μια γεμάτη, γήινη γεύση στο στόμα, αν το ταιριάξω δε με το κατεξοχήν Χριστουγεννιάτικο ρόδι (και λίγη πρασινάδα) φτιάχνω εύκολα ένα γιορτινό πιάτο με χρώμα και τσαχπινιά! Πιο ειδικά για τo Ρύζι basmati με καβουρδισμένα αμύγδαλα και ρόδι θα χρειαστώ:
Τρόπος Παρασκευής:
Καβουρδίζω τα αμύγδαλα (ή τα φιστίκια Αιγίνης) σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά (3/9), ανακατεύοντας τακτικά για 90’. Τα αμύγδαλα πρέπει να στεγνώσουν και να γίνουν τραγανά ενώ θα αλλάξουν ελαφρώς μόνο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα τα κρατάω στην άκρη.
Ψήνω τα αμύγδαλα.Τα καβουρδισμένα αμύγδαλα είναι έτοιμα.
Ξεπλένω το ρύζι στο σουρωτήρι.
Πλένω το ρύζι.
Ζεσταίνω το λάδι στην κατσαρόλα (σε δυνατή φωτιά 9/9) για μισό λεπτό, ρίχνω το ρύζι, το γυρνάω καλά κι ανακατεύω για 3-4′ μέχρι να στεγνώσει από το ξέπλυμα και να ασπρίσει, πάντα σε υψηλή θερμοκρασία (7/9).
Καβουρδίζω το ρύζι.
Έπειτα, προσθέτω 1,5 φλ. βραστό νερό κι αφήνω το ρύζι να κοχλάσει για 3′ σε υψηλή φωτιά (7/9) ενώ ανακατεύω τακτικά μέχρι να απορροφήσει το μισό νερό.
Ρίχνω το βραστό νέρο.
Κατόπιν προσθέτω το βούτυρο (ή το επιπλέον ελαιόλαδο) και το αλάτι, κλείνω το καπάκι και χαμηλώνω την φωτιά στο 3/9 να σιγοβράσει για 5-6’.
Προσθέτω και το βούτυρο.
Στην συνέχεια κι αφού το ρύζι θα έχει σχεδόν στεγνώσει, σβήνω τελείως την φωτιά και δίχως να ανοίξω το καπάκι το αφήνω να σταθεί για 10-15’ στην κατσαρόλα. Σε αυτόν τον χρόνο το ρύζι, εξακολουθεί να τραβάει τους υδρατμούς της κατσαρόλας και συνεχίζει να φουσκώνει.  Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, δεν θα πρέπει να θυμίζει λαπά (!) αλλά ούτε να είναι al dente (σημαίνει ότι δεν έχει ψηθεί καλά), απλά να είναι σπυρωτό. Τέλος ας σημειωθεί ότι στην Τουρκία όπου το πιλάφι συνηθίζεται κατά κόρον, μαγειρεύεται αποκλειστικά με βούτυρο και μάλιστα άφθονο διότι όπως λένε «πιλάφι χωρίς βούτυρο δεν είναι πιλάφι»!
Σερβίρω το ρύζι στα πιάτα (ή σε μια μεγάλη πιατέλα) και γαρνίρω με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, το ρόδι και τον ψιλοκομμένο άνηθο για χριστουγεννιάτικο χρώμα.
 Το ρύζι με τα αμύγδαλα.
Το ρύζι με το ρόδι και τον άνηθο.
Καλή γιορτινή απόλαυση!
Rate