Το ρύζι basmati με τα αμύγδαλα και το ρόδι, είναι μια πανεύκολη και πεντανόστιμη ιδέα για να συνοδεύσουμε τα διάφορα κρεατικά (χοιρινό, γαλοπούλα) κατά την διάρκεια των γιορτών με Χριστουγεννιάτικο «αέρα» …! Στο σπίτι μας, το ρύζι με καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης) συνηθίζεται πολύ κι εκτός εορταστικής περιόδου, καθώς αυτό είναι «το καλό μας» το ρύζι.
Ο συνδυασμός της γεύσης του ρυζιού με τον ξηρό καρπό ταιριάζει πολύ αφού φέρνει μια γεμάτη, γήινη γεύση στο στόμα, αν το ταιριάξω δε με το κατεξοχήν Χριστουγεννιάτικο ρόδι (και λίγη πρασινάδα) φτιάχνω εύκολα ένα γιορτινό πιάτο με χρώμα και τσαχπινιά! Πιο ειδικά για τo Ρύζι basmati με καβουρδισμένα αμύγδαλα και ρόδι θα χρειαστώ:
Τρόπος Παρασκευής:
Καβουρδίζω τα αμύγδαλα (ή τα φιστίκια Αιγίνης) σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά (3/9), ανακατεύοντας τακτικά για 90’. Τα αμύγδαλα πρέπει να στεγνώσουν και να γίνουν τραγανά ενώ θα αλλάξουν ελαφρώς μόνο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα τα κρατάω στην άκρη.
Ξεπλένω το ρύζι στο σουρωτήρι.
Ζεσταίνω το λάδι στην κατσαρόλα (σε δυνατή φωτιά 9/9) για μισό λεπτό, ρίχνω το ρύζι, το γυρνάω καλά κι ανακατεύω για 3-4′ μέχρι να στεγνώσει από το ξέπλυμα και να ασπρίσει, πάντα σε υψηλή θερμοκρασία (7/9).
Έπειτα, προσθέτω 1,5 φλ. βραστό νερό κι αφήνω το ρύζι να κοχλάσει για 3′ σε υψηλή φωτιά (7/9) ενώ ανακατεύω τακτικά μέχρι να απορροφήσει το μισό νερό.
Κατόπιν προσθέτω το βούτυρο (ή το επιπλέον ελαιόλαδο) και το αλάτι, κλείνω το καπάκι και χαμηλώνω την φωτιά στο 3/9 να σιγοβράσει για 5-6’.
Στην συνέχεια κι αφού το ρύζι θα έχει σχεδόν στεγνώσει, σβήνω τελείως την φωτιά και δίχως να ανοίξω το καπάκι το αφήνω να σταθεί για 10-15’ στην κατσαρόλα. Σε αυτόν τον χρόνο το ρύζι, εξακολουθεί να τραβάει τους υδρατμούς της κατσαρόλας και συνεχίζει να φουσκώνει. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, δεν θα πρέπει να θυμίζει λαπά (!) αλλά ούτε να είναι al dente (σημαίνει ότι δεν έχει ψηθεί καλά), απλά να είναι σπυρωτό. Τέλος ας σημειωθεί ότι στην Τουρκία όπου το πιλάφι συνηθίζεται κατά κόρον, μαγειρεύεται αποκλειστικά με βούτυρο και μάλιστα άφθονο διότι όπως λένε «πιλάφι χωρίς βούτυρο δεν είναι πιλάφι»!
Σερβίρω το ρύζι στα πιάτα (ή σε μια μεγάλη πιατέλα) και γαρνίρω με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, το ρόδι και τον ψιλοκομμένο άνηθο για χριστουγεννιάτικο χρώμα.
Καλή γιορτινή απόλαυση!
Χρόνια πολλα! Να υποθέσω ότι για το καβούρδισμα του αμυγδάλου εννοείς 9 λεπτα? Τα 90 μου φαίνονται υπερβολικά. Τα καβουρδίζουμε χωρίς φρεσκο βούτυρο?
Ευχαριστώ
Χρόνια πολλά και σε σας!
Κι όμως, ο χρόνος για το καβούρδισμα είναι πράγματι 90’ κι όχι 9’, ενώ δεν προστίθεται ούτε βούτυρο αλλά ούτε λάδι. Ο λόγος είναι ότι, το αμύγδαλο πρέπει να στεγνώσει ομοιόμορφα, σιγά-σιγά, εξωτερικά αλλά κι εσωτερικά για να γίνει τραγανό, πράγμα που χρειάζεται χρόνο και χαμηλή θερμοκρασία. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να βάλουμε τα αμύγδαλα στον φούρνο στους 150°C (αντίσταση) για 40’ περίπου, ωσότου στεγνώσουν και γίνουν τραγανά, δίχως να πάρουν πολύ χρώμα. Ελπίζω μία δοκιμή να σας πείσει…
Καλή Πρωτοχρονιά!
Την Κυριακή είχες την τιμιτικη σου… Τα λαζάνια δεν έγιναν γιατί αντικαταστάθηκαν με την πολιτική τυρόπιτα, μπουρέκι αλλά αυτό το εντυπωσιακό ρύζι συνόδευσε με απολυτη επιτυχία το κρέας μαγειρεμένο με μήλα και μπύρα. Κατανόησα και τα 90 λεπτά. Το γρήγορο καβουρδισμα καίει αλλά δεν στεγνώνει ενώ το σιγανο κάνει τα αμύγδαλα τραγανά, αναδεικνύεται το άρωμά τους χωρίς να καίγονται. Μαριάννα
Πες μου Μαριάννα ότι ξεκίνησες τις Χριστουγεννιάτικες συνταγές; Και πολύ καλά κάνεις γιατί ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να μπούμε στο πνεύμα των Χριστουγέννων! Αυτό το ρύζι με τα αμύγλαδα είναι απλά το καλύτερο όλων.
Μα σε λίγο όλα θα ειναι στολισμένα! Και όπως λες και εσυ, ειναι απλά το καλύτερο ρύζι όλων. Ενα ρύζι που φοράει τα καλά του! Και πάνω απο όλα ….ποτέ δεν ειναι νωρίς για Χριστούγεννα!!!