Όσπρια με αλλαντικά παντρεύονται στην ελληνική κουζίνα με πιο διαδεδομένο συνδυασμό την φασολάδα με λουκάνικο ή σύγκλινο. Ορμώμενες από την ίδια ιδέα, οι κλασικές φακές σούπα ετοιμάζονται με ξεροψημένο μπέικον για επιπλέον γεύση που κάνει διαφορά! Στην προκειμένη εκτέλεση οι φακές ψήνονται ξεχωριστά από το μπέικον και κατόπιν συνδυάζονται στο πιάτο για ελαφρύτερο αποτέλεσμα και είναι ιδανικές για το κρύο. Για να ετοιμάσω τις φακές με μπέικον χρειάστηκα:
Τρόπος Παρασκευής:
Οι φακές βράζουν πολύ γρήγορα δίχως να έχουν μουσκέψει από βραδύς, εφόσον δεν προστεθεί εξαρχής ο ντοματοχυμός ή/και το αλάτι που επιβραδύνουν τον βρασμό.
Σε μία κατσαρόλα τοποθετώ τις φακές, τα δαφνόφυλλα, τα σκόρδα, το κρεμμύδι και νερό που να σκεπάζει κατά 2 δάχτυλα τις φακές και δίνω βράση. Κατόπιν σιγοβράζω (4/9) για 30’ περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να σκάσουν.
Στην συνέχεια προσθέτω το σέλερι, τις πολτοποιημένες ντομάτες, την πάστα ντομάτας, τα καρότα, τις πατάτες, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βράζω για 40′-50’ ακόμα, ωσότου μαλακώσουν και τα υπόλοιπα υλικά. Αν οι φακές πιούν το νερό τους και δεν έχουν ζουμί τότε προσθέτω λίγο βραστό νερό από τον βραστήρα.
Λίγο πριν το τέλος προσθέτω το ελαιόλαδο, αφήνω να πάρει η σούπα 2-3 βράσεις και σβήνω την φωτιά. Δοκιμάζω να δω ότι μου φτάνει το αλατοπίπερο και βάζω τις φακές στην άκρη.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τοποθετώ σε δυνατή φωτιά (7/9) το ψιλοκομμένο μπέικον και το αφήνω για 10-15’ μέχρι να ξεροψηθεί ανακατεύοντας τακτικά. Ρίχνω το ξεροψημένο μπέικον μέσα στις φακές και σερβίρω.
Πρώτα στραγγίζω το μπέικον σε χαρτί κουζίνας και μετά το προσθέτω στις φακές. Δεν ξεχνώ να ρίξω λίγο φρέσκο λάδι ακόμα σε κάθε πιάτο.
Καλή όρεξη!