Αυτό το ζεστό κρασί με τα μπαχαρικά και τα αρώματα από εσπεριδοειδή θυμίζει ζεστή σαγκρία (όπως διάβασα χαρακτηριστικά κάπου) και πίνεται τον χειμώνα ιδίως κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. H πρώτη αναφορά ζεστού κρασιού με μπαχαρικά γίνεται από τους Ρωμαίους τον 2ο αιώνα π.Χ. οι οποίοι φαίνεται ότι το διέδωσαν κατά την διάρκεια της επέκτασης της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην Ευρώπη (πηγή: Wikipedia). Σήμερα το ζεστό κρασί με τα μπαχαρικά είναι πολύ διαδεδομένο με μικρές παραλλαγές στην Αγγλία (γνωστό ως Mulled Wine), στην Γερμανία και την Αυστρία (ως Glühwein), στις Σκανδιναβικές χώρες (ως Glögg) αλλά και σε άλλες κυρίως ευρωπαϊκές χώρες. Φέτος θα το φτιάξουμε και στο σπίτι μας με βάση προσαρμοσμένη συνταγή από το theguardian.com (και φωτογραφία από το www.wedbits.com).
Τρόπος Παρασκευής:
Τρυπάω τα πορτοκάλια με τα γαρύφαλλα δημιουργώντας 6 κάθετες γραμμές στο κάθε ένα και τα κόβω σε 6 φέτες τις οποίες κρατάω για γαρνιτούρα.
Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετώ τον φλοιό και τον χυμό πορτοκαλιού, τον φλοιό λεμονιού, την ζάχαρη και τα μπαχαρικά και προσθέτω τόσο κρασί που να καλύψει την επιφάνεια της ζάχαρης. Ζεσταίνω το μείγμα σε χαμηλή θερμοκρασία (4/9) μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, ανακατεύοντας τακτικά. Κατόπιν δίνω βράση (6/9) στο μείγμα και το αφήνω να κοχλάσει για 5-8’ μέχρι να συμπυκνωθεί και να θυμίζει σιρόπι.
Χαμηλώνω την φωτιά (3/9), προσθέτω το υπόλοιπο κρασί και περιμένω να ζεσταθεί αλλά να μην βράσει. Σερβίρω, ιδανικά σε γυάλινα διαφανή φλιτζάνια, τοποθετώντας μία φέτα πορτοκάλι με γαρύφαλλα στο χείλος του κάθε ποτηριού.
Καλές ατμοσφαιρικές και νόστιμες γιορτές σε όλους!!