Κι αφού άρχισα με τους κουραμπιέδες με σοκολάτα θα φτιάξω και τα μελομακάρονα με τον ίδιο τρόπο φέτος. Τα λόγια περιττά καθώς κι οι θερμίδες που καταναλώνουμε τις τελευταίες μέρες, αλλά (ας πούμε ότι) μια φορά τον χρόνο έχουμε Χριστούγεννα. Τα μελομακάρονα με σοκολάτα ετοιμάζονται με βάση απλούστατη και δοκιμασμένη συνταγή (που υπάρχει κι εδώ), μελώνονται δεόντως και κατόπιν ρίχνονται στο μπάνιο με την σοκολάτα (“μπεν-μαρί”) για την επικάλυψη. Και μετά μαχόμαστε ν’ αντισταθούμε. Ο Μιχάλης δε, βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση με το διαχρονικό ερώτημα να τον ταλανίζει καθημερινά, «να το δαγκώσω ή να μην το δαγκώσω;»! Tα πατροπαράδοτα μελομακάρονα, με την όχι και τόσο παραδοσιακή επικάλυψη σοκολάτας έχουν ως εξής…
Τρόπος Παρασκευής:
Τοποθετώ όλα τα υλικά για τα μελομακάρονα σε ένα βαθύ μπολ κι ανακατεύω με το χέρι για λίγη ώρα καθώς δεν θέλουν πολύ δούλεμα.
Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη πλάθω ομοιόμορφα τα μελομακάρονα δίνοντας τους μακρόστενο σχήμα (εναλλακτικά απλώνω την ζύμη και την κόβω με κουπάτ) και τα αραδιάζω σε δυο λαμαρίνες με λαδόκολλα.
Προτού τα φουρνίσω, τα τρυπάω μ’ ένα πιρούνι επιφανειακά ή τα πιέζω στην ακανθωτή πλευρά του τρίφτη για να δημιουργηθούν οι χαρακτηριστικές τρυπίτσες τους και να απορροφήσουν πιο πολύ σιρόπι.
Τα βάζω στον φούρνο να ψηθούν για 45-50’ (εξαρτάται από το μέγεθος και το πάχος γι’ αυτό παρακολουθώ το ψήσιμο) στους 145°C στον αέρα.
Προτού βγάλω τα μελομακάρονα από τον φούρνο, ετοιμάζω το σιρόπι. Τοποθετώ όλα τα υλικά μαζί στο κατσαρολάκι και βράζω σε μέτρια θερμοκρασία (6/9) μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις είναι έτοιμο το σιρόπι χαμηλώνω την φωτιά (3/9) και διατηρώ σε χαμηλή θερμοκρασία βρασμού μέχρι να ρίξω τα μελομακάρονα.
Βγάζω τα μελομακάρονα από τον φούρνο κι όσο ακόμα είναι ζεστά, ρίχνω όσα χωράνε στο κατσαρολάκι και περιμένω 2-3’ να τραβήξουν το σιρόπι γυρνώντας τα κι από τις δύο πλευρές.
Στην συνέχεια τ’ αφαιρώ, τα τοποθετώ κατά προτίμηση σε μια σχάρα (για να στάξει το περίσσιο σιρόπι) και τ’ αφήνω να κρυώσουν. Επαναλαμβάνω το ίδιο με τα υπόλοιπα μελομακάρονα, όσο ακόμα είναι ζεστά για να απορροφήσουν καλύτερα το σιρόπι.
Αφού κρυώσουν τα μελομακάρονα λιώνω σε μπεν μαρί (μπολ που να κάθεται πάνω σε νερό που κοχλάζει δίχως να ακουμπάει στον πάτο του σκεύους) την σοκολάτα μέχρι να ρευστοποιηθεί. Προσθέτω το λάδι ή το βούτυρο που θα δώσει γυαλάδα στην σοκολάτα. Κατόπιν ρίχνω ένα μελομακάρονο, το γυρνάω κι από την άλλη πλευρά, το τινάζω να φύγει η περίσσια σοκολάτα με δύο πιρούνια και το αφήνω πάνω σε ταψί με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνω με τα άλλα μελομακάρονα και πασπαλίζω με τα ψιλοκομμένα καρύδια όσο ακόμα η σοκολάτα είναι ρευστή (για να κολλήσουν).
Στην συνέχεια βάζω το ταψί στην κατάψυξη για να στερεοποιηθεί η σοκολάτα για 15’. Αφαιρώ από την κατάψυξη και διατηρώ τα σοκολατένια μελομακάρονα στο ψυγείο μέσα σε τενεκεδένιο κουτί ή άλλο κλειστό σκεύος.
Καλή επιτυχία!
Ούτε η μισή συνταγή δεν πέτυχε….
Έκανα ακριβώς ότι έλεγε και το αποτέλεσμα για κλαματα. Λυπάμαι για τον κόπο που έκανα…
Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάνω μελομακάρονα.. Είπα να δοκιμάσω από το σαιτ σας αλλά ποτέ ξανά