Αυτή είναι η μους που φτιάχνω κάθε χρόνο τα τελευταία περίπου 10 χρόνια για τον Χριστουγεννιάτικο μπουφέ, γι’ αυτό και είναι για εμάς απόλυτα συνδεδεμένη με την ξεχωριστή αυτήν ημέρα. Είναι γεγονός ότι δεν την τρώμε συχνά, μάλλον επειδή είναι χρονοβόρα στην προετοιμασία της ενώ ενδεχομένως ν’ απευθύνεται σε «προπονημένους» ουρανίσκους καθώς θεωρείται πιάτο delicatessen.
Την συνταγή την είχα αποκτήσει από την μητέρα της φίλης μου της Βάνας, ενώ την απολαμβάναμε από τα χεράκια της συνήθως την πρώτη μέρα κάθε χρόνου. Μέρα κατά την οποία παραδοσιακά (20 και πλέον χρόνια αδιάλειπτης παράδοσης είναι αυτά) γιορτάζουμε εκτός από την Πρωτοχρονιά, τα γενέθλια και την ονομαστική γιορτή της φίλης μου (ενώ τα τελευταία χρόνια, έχουν προστεθεί και συμμετέχοντες δεύτερης γενιάς…). Για την πικάντικη μους πέστροφας χρειάστηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Καθαρίζω τις πέστροφες με προσοχή από τα μικρά κοκαλάκια ενώ παράλληλα τις μαδάω. Η διαδικασία αυτή θέλει τον χρόνο της, ενώ καλό είναι να γίνει κι ένας δεύτερος έλεγχος για κοκαλάκια που μπορεί να έχουν ξεφύγει την πρώτη φορά. Προσωπικά, προτιμώ να καθαρίζω τις πέστροφες από την προηγουμένη και να τις ξανά ελέγχω προτού ολοκληρώσω την συνταγή.
Σ’ ένα μεγάλο μπολ τοποθετώ τις μαδημένες πέστροφες και προσθέτω όλα τα υλικά εκτός από το ζεστό νερό και την ζελατίνη. Ανακατεύω καλά να δέσουν τα υλικά, δοκιμάζω την γεύση και προσθέτω ότι προτιμώ καθώς μπορεί να θέλει περισσότερο λεμόνι (που του πάει πολύ και το τραβάει) ή κι άλλο chili (για τους τολμηρούς) ή ακόμη λίγο Worcester sauce (που επίσης συμπληρώνει ωραία την πέστροφα).
Τέλος τοποθετώ σε ένα μπολ την σκόνη ζελατίνης και το βραστό νερό και ανακατεύω καλά να λιώσει. Προσθέτω στο μείγμα της πέστροφας κι ανακατεύω καλά.
Λαδώνω ελαφρώς την μακρόστενη φόρμα (μεγέθους 30 εκ. x 12 εκ.) προκειμένου να κολλήσει και να σταθεροποιηθεί η μεμβράνη και κατόπιν τοποθετώ ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης με τρόπο που να εξέχει δεξιά κι αριστερά της φόρμας.
Ρίχνω το μείγμα της πέστροφας μέσα στην φόρμα και σκεπάζω από πάνω με την περισσευούμενη μεμβράνη.
Τοποθετώ στο ψυγείο για 6 ώρες μέχρι να στερεοποιηθεί η μους.
Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, ξεφορμάρω την μους σε μία μακρόστενη πιατέλα και την γαρνίρω με τις ψιλοκομμένες πράσινες και κόκκινες πιπεριές, ενώ αντί για πράσινη πιπέρια μπορώ να γαρνίρω και με λίγο άνηθο.
Η μους πέστροφας είναι έτοιμη για απόλαυση, ενώ συνοδεύεται ωραία από φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμάκι και νόστιμες φρυγανιές.
Καλή επιτυχία!
Τώρα που μου το θύμησες, του χρόνου θα προσπαθήσω να την έχουμε στο πρωτοχρονιάτικο "παιδικό" μας πάρτυ, για να κρατάμε τις παραδόσεις! Φιλιά πολλά, Βάντα- ούπς, μου ξέφυγε το ταφ!
Πραγματικά σχεδόν συγκινητική η ανάμνηση αυτού του πιάτου – για να μην πω για τη νοστιμιά του: εύχομαι να το ξαναγευτούμε από τα χεράκια σου!
Απ' ότι φαίνεται, αυτή η μους έχει λείψει σε πολλούς…
Βάν(τ)α, του χρόνου την θέλουμε καμωμένη από τα χεράκια σου!!
Φιλιά πολλά xxx
Χρόνια Πολλά! Χθες παρουσίασα πρώτη φορά στο μπουφέ για τα γενέθλια του Τηλεμάχου, την υπεροχη μους πέστροφας, και τα εύσημα που αποκόμισα , με έπεισαν ότι θα την φτιάχνω συχνά. Χαλάλι το ξεκοκάλισμα! Μαριάννα
Να τον χαίρεστε Μαριάννα! Και του χρόνου με υγεία και μους πέστροφας λοιπόν!
Δεν βλεπω τα υλικα