Πάβλοβα με κάστανα και σοκολάτα (χειμωνιάτικη)

Πάβλοβα με κάστανα και σοκολάτα (χειμωνιάτικη)

10
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
H χειμωνιάτικη εκδοχή της πολυαγαπημένης Πάβλοβα, η οποία αντί για φρέσκα ανοιξιάτικα φρούτα του δάσους όπως φράουλες και μούρα ετοιμάζεται με ολόκληρα βρασμένα κάστανα, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, λιωμένη σοκολάτα και φυσικά φρέσκια κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί.
Το γλυκό αυτό ετοιμάζεται τελευταία στιγμή προκειμένου να μην νοτίσει και μαλακώσει η μαρέγκα, τα επιμέρους υλικά όμως μπορώ να τα ετοιμάσω από πριν. Και γι’ αυτούς που δεν θέλουν πολύ «γλυκά» τα γλυκά τους, τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς τους αντικαθιστώ με καβουρδισμένους ενώ για τους ίδιους λόγους αποφεύγω και τα μαρόν γλασέ (αν και χρησιμοποιούνται ευρέως). Πιο ειδικά για την χειμωνιάτικη Πάβλοβα με κάστανα και σοκολάτα χρειάσθηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Ξεκινάω με τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς τους οποίους μπορώ να ετοιμάσω κι από την προηγουμένη. Αλείφω ένα αντικολλητικό ταψί (ή μία μαρμάρινη επιφάνεια) με λίγο βούτυρο κι αφήνω στην άκρη. Σε ένα αντικολλητικό σκεύος βάζω 2 κ.σ. από την ζάχαρη σε δυνατή φωτιά (7/9), μέχρι να γίνει ρευστή καραμέλα ανακατεύοντας τακτικά (με προσοχή να μην καεί και σκουρύνει). Διατηρώντας την ίδια θερμοκρασία, προσθέτω άλλες 2 κ.σ. ζάχαρη κι ανακατεύω μέχρι κι αυτή να λιώσει. Επαναλαμβάνω μέχρι να τελειώσει όλη η ζάχαρη και κατόπιν προσθέτω τα αμύγδαλα τα οποία γυρίζω να καλυφθούν καλά με την λιωμένη καραμέλα. Αποσύρω από την φωτιά (χωρίς καθυστέρηση), αδειάζω το μείγμα στην βουτυρωμένη επιφάνεια, απλώνοντας το κι αφήνω να στερεοποιηθεί για 20’. Αργότερα το χτυπάω με το γουδοχέρι να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια τα οποία φυλάω σε ένα βάζο.
Χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε ένα δοχείο μαζί με την άχνη ζάχαρη και την βανίλια ωσότου γίνει σαντιγί. Διατηρώ την σαντιγί στο ψυγείο μέχρι να την χρειασθώ.
Προτού σερβίρω την Πάβλοβα λιώνω σε μπεν μαρί την σοκολάτα και προσθέτω το κονιάκ και το γάλα. Ανακατεύω κι αφήνω το σοκολατένιο μείγμα στην άκρη να γίνει χλιαρό.
Τέλος κάνω την συναρμολόγηση τοποθετώντας πάνω στην μαρέγκα τα καθαρισμένα κάστανα σε μικρά και μεγάλα κομμάτια, τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, την σαντιγί και τέλος την λιωμένη σοκολάτα. Σερβίρω αμέσως την Πάβλοβα!

Πάβλοβα με Κάστανα και Σοκολάτα

Καλή επιτυχία!
Rate

2 σχόλια

  1. Πολυ καλη αυτη η χειμωνξατικη εκδοχη , μπραβο και ευχαριστουμε

     
  2. Χαρά μου που σας άρεσε!

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.