Η σαλάτα με το κουνουπίδι, το μπέικον και την σάλτσα ροδιού ίσως και να μην εντυπωσιάζει εξ αρχής με την όψη της. Εκτός όμως από μία πολύ πρωτότυπη σαλάτα περιέχει γεύσεις που διαφέρουν κι όμως στο τέλος αλληλοσυμπληρώνονται. Το καπνιστό μπέικον, η γλυκιά σταφίδα, το τραγανό κουνουπίδι (γιατί είναι ωμό), τα δροσερά σπόρια ροδιού και τέλος η σάλτσα ροδιού που τα δένει όλα μεταξύ τους…
Η μεγάλη αποκάλυψη όμως ήταν η σάλτσα ροδιού για την παρασκευή της οποίας χρησιμοποιείται σιρόπι ροδιού ή αλλιώς pomegranate molasses το οποίο δεν είναι άλλο από χυμός ροδιού που έχει συμπυκνωθεί και μετατραπεί σε σιρόπι μετά από πολύωρο βράσιμο. Η γεύση του είναι γλυκοξυνόστυφη κι η χρήση του στην μεσοανατολική κουζίνα ευρεία καθώς χρησιμοποιείται σε ψητά, σαλάτες, σάλτσες αλλά και ροφήματα.
Η συνταγή βέβαια που μου δόθηκε από την ξαδέλφη μου την Κυβέλη περιέχει μπρόκολο κι όχι κουνουπίδι, όμως θεώρησα ότι το κουνουπίδι θα ταιριάξει περισσότερο καθώς έχει πιο τραγανή υφή και γεύση πιο έντονη και χαρακτηριστική από του μπρόκολου. Η τελική απόφαση δική σας! Η σαλάτα κουνουπίδι με το μπέικον και την σάλτσα ροδιού ετοιμάσθηκε ως εξής…
Τρόπος Παρασκευής:
Μουλιάζω από το βράδυ τις σταφίδες στο κονιάκ και λίγο ζεστό νερό (ίσα ίσα να τις καλύπτει) μέχρι να φουσκώσουν.
Την επομένη, κόβω τις τουφίτσες του κουνουπιδιού παραλείποντας τα κοτσάνια, τις πλένω καλά (σε νερό με λίγο ξύδι) και τις στεγνώνω με χαρτί κουζίνας. Δεν βράζω το κουνουπίδι.
Τσιγαρίζω το μπέικον σε δυνατή φωτιά (7/9) κι αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα και κατόπιν το τοποθετώ σε απορροφητικό χαρτί.
Ετοιμάζω την σάλτσα ροδιού ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και την ρίχνω πάνω στο κουνουπίδι να πάει παντού.
Μεταφέρω το κουνουπίδι με την σάλτσα σε ένα καθαρό βαθύ πιάτο σερβιρίσματος και ρίχνω από πάνω το μπέικον, τις μουλιασμένες σταφίδες και τέλος τα σπόρια ροδιού. Στάζω ακόμα λίγες σταγόνες από το σιρόπι ροδιού για γαρνιτούρα.
Καλή μας όρεξη!