Σουπιές με σπανάκι

Σουπιές με σπανάκι

4
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Καιρός να επανέλθουν τα νηστίσιμα, τα οποία έχουν και πάλι την τιμητική τους αυτήν την περίοδο, μετά από καιρό. Και δεν είναι μόνο οι σουπιές με το σπανάκι που είναι μία έξοχη και ελαφριά συνταγή για την Σαρακοστή, είναι και το κριθαρότο λαχανικών, το ντιπ αβοκάντο, τα φαλάφελ (στον φούρνο) αλλά και τα περίφημα γιαλαντζί ντολμαδάκια που έπονται και νομίζω ότι θα αρέσουν εξίσου.
Ως προς τις σουπιές με το σπανάκι που έτυχε να έχω σε αφθονία και μάλιστα μαζεμένο κατευθείαν από το χωράφι (μετά την εκδρομή μας στην εξοχή την Καθαρά Δευτέρα), είναι ένα ελαφρύ και γήινο φαγητό που περιλαμβάνει επίσης φρέσκα κρεμμυδάκια, μπόλικο άνηθο, λευκό κρασί αλλά και τις πολύ γευστικές σουπιές (για να μας «πιάσει» και λίγο). Και μπορεί εγώ να το ετοίμασα σαν μαγειρευτό και να το σέρβιρα ζεστό, αλλά αυτό το πιάτο θα μπορούσε κάλλιστα να φαγωθεί και σαν λαδερό κρύο ή και γιαχνί με σάλτσα ντομάτας αντί για λευκό κρασί. Επίσης, σε όσους αρέσουν οι σουπιές υπάρχουν και οι επιλογές για σουπιές κρασάτες και σουπιές με κανέλα και κρασί. Για τις σουπιές με σπανάκι χρειάστηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα (που θα χωρέσει στην συνέχεια και το σπανάκι) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (6/9) σοτάρω το ξερό κρεμμύδι με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και 2 κ.σ. ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Κατόπιν προσθέτω τις σουπιές και τις γυρίζω κι αυτές στο λάδι για 3-4’. Χαμηλώνω την θερμοκρασία (4/9), κλείνω το καπάκι και σιγοβράζω για 30-40’ ωσότου μαλακώσουν οι σουπιές.
Μόλις ψηθούν οι σουπιές ρίχνω το κρασί και δυναμώνω την φωτιά (7/9) μέχρι να απορροφηθεί. Στην συνέχεια προσθέτω το σπανάκι, το αλατοπιπερώνω και διατηρώντας την φωτιά δυνατή (9/9) με κλειστό καπάκι περιμένω να σουρώσει χάνοντας τα υγρά του. Εντωμεταξύ μπορώ να ανακατεύω με προσοχή το φαγητό για να μαζέψουν όλα τα φύλλα, καθώς μαζεύουν πρώτα αυτά που είναι από κάτω. Το φαγητό δεν χρειάζεται πρόσθετο νερό αφού τα υγρά που θα αφήσει το σπανάκι είναι υπέρ αρκετά.
Μόλις μαζέψει το σπανάκι προσθέτω το ελαιόλαδο και τον άνηθο (τον οποίο όπως όλα τα μυρωδικά προσθέτω προς το τέλος για να μην χάσει την ένταση της γεύσης και του αρώματος του) και με ανοιχτό καπάκι αφήνω να βράσει για 5-7’ για να δέσει η σάλτσα.
Αποσύρω το φαγητό από την φωτιά και μετά από 15-20’ που θα έχει «ησυχάσει» μπορώ να το σερβίρω με μαύρο ρύζι.
Σουπιές με Σπανάκι
Καλή επιτυχία!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.