Τάρτα μήλου με κρέμα κανέλας

Τάρτα μήλου με κρέμα κανέλας

8-10
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Ραφινάτη κι ελαφριά τάρτα με δεμένη κομπόστα μήλου, βραστή κρέμα κανέλας και τραγανή βάση λεμονιού που συναρπάζει! Το απόλυτα εκλεπτυσμένο επιδόρπιο που δεν κατακλύζει με την περισσή του ζάχαρη, έχει λεπτά και διακριτικά αρώματα φρούτων και μυρωδικών (μήλο, λεμόνι, κανέλα) αλλά και διαφορετικές υφές όπως της κρέμας, της τάρτας και του φρούτου.
Τάρτα με Κρέμα Κανέλας και Μήλα
Η τάρτα δίνει αποτέλεσμα όχι πολύ γλυκό γι’ αυτό και μπορεί να φαγωθεί εκτός από επιδόρπιο και το απόγευμα ή το πρωί με τον καφέ ή το τσάι. Η τάρτα μήλου η οποία αποτελείται από τρία μέρη (βάση, κομπόστα μήλων, κρέμα κανέλας) απαιτεί λίγη ώρα για την παρασκευή της ειδικά αν φτιάξω μόνη μου και την τάρτα (καθώς θα μπορούσα να την αγοράσω έτοιμη). Για την τάρτα μήλου με κρέμα κανέλας (από συνταγή του έντυπου «γαστρονόμος» και με την υπόδειξη της φίλης μου Ρένας) χρειάσθηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Η τάρτα:
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C (αντίσταση). Ετοιμάζω την ζύμη για την γλυκιά τάρτα όπως περιγράφεται στην σχετική ανάρτηση ή εναλλακτικά τοποθετώ σε μία βουτυρωμένη κι αλευρωμένη ταρτιέρα την έτοιμη ζύμη. Στρώνω την ζύμη (όποια από τις δύο κι αν χρησιμοποιήσω) με τρόπο που να καλύπτει την επιφάνεια και τα τοιχώματα της ταρτιέρας και τρυπάω την επιφάνεια της με ένα πιρούνι. Τοποθετώ ένα κομμάτι λαδόκολλας από πάνω και γεμίζω με όσπρια που μου περισσεύουν για να δημιουργηθεί βάρος και να μην πάρει ανεπιθύμητο ύψος η τάρτα. Φουρνίζω για 35-40’ κι αφήνω στην άκρη να κρυώσει προτού την χρησιμοποιήσω.
 
Τα μήλα:
Σε μικρή κατσαρόλα βράζω το νερό, την ζάχαρη και την κανέλα για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να βράσει το υγρό (ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα). Ρίχνω τα τεμαχισμένα μήλα και βράζω για 3-5’ ή μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα όσο επιθυμώ. Σε ένα μπολ ανακατεύω το κορν φλάουρ με το νερό και κατόπιν το ρίχνω στα μήλα που βράζουν, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να «δέσουν» τα μήλα. Αποσύρω από την φωτιά κι αφήνω τα μήλα να κρυώσουν.
Η κρέμα κανέλας:
Σε μία κατσαρόλα ρίχνω το γάλα, την κανέλα και για 2-3’ δίνω βράση σε δυνατή φωτιά (7/9). Μόλις κοχλάσει αποσύρω από την φωτιά κι αφήνω για 15’ στην άκρη με κλειστό καπάκι μέχρι να γίνει το γάλα χλιαρό και να αρωματιστεί από την κανέλα. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά (5/9) την ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αυγό για 1-2’ ανακατεύοντας διαρκώς με τον αυγοδάρτη μέχρι να σχηματιστεί μία λεπτόρευστη κρέμα. Προσθέτω σταδιακά στο μείγμα το γάλα (αφού έχω αφαιρέσει την κανέλα) συνεχίζοντας το ανακάτεμα, για περίπου 5’ μέχρι να σχηματιστεί μία ελαφρώς πηχτή κρέμα. Αποσύρω την κρέμα από την φωτιά κι αφήνω στην άκρη να γίνει ελαφρώς χλιαρή. Προσθέτω το βούτυρο σε κομμάτια κι ανακατεύω με μία σπάτουλα να ενσωματωθεί στην κρέμα. Αφήνω την κρέμα κανέλας στην άκρη να κρυώσει καλυμμένη με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα.
Αφού όλα τα μέρη έχουν κρυώσει μπορώ να κάνω την συναρμολόγηση και να αφήσω την τάρτα στο ψυγείο για 3 ώρες μέχρι να κρυώσει. Απλώνω πάνω στην τάρτα ομοιόμορφα τα μήλα και κατόπιν στρώνω την κρέμα. Γαρνίρω την επιφάνεια της με τριμμένα μπισκότα, λίγη άχνη ζάχαρη και λίγη κανέλα ή με 2 ξυλαράκια κανέλας και 2-3 φέτες πράσινου μήλου.
Τάρτα με Κρέμα Κανέλας και Μήλα
Εναλλακτικά, τα μέρη της τάρτας μπορούν να ετοιμαστούν σε ξεχωριστές χρονικές στιγμές (όπως ας πούμε από την προηγουμένη) να διατηρηθούν στο ψυγείο κι απλά να την συνθέσω προτού την σερβίρω. Κι όσοι από εσάς την έχετε ήδη δοκιμάσει, σας προσκαλώ να εκφραστείτε ελεύθερα…!
Καλή όρεξη!
Rate

4 σχόλια

  1. Την έχω φτιάξει! Είναι υπέροχη! Την συνταγή την έχω απο τον Γαστρονόμο του Δεκεμβρίου!!!

     
  2. Χαίρομαι που συμφωνούμε, απόλυτα!

     
  3. …την συνταγή την έχω από τον ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟ και την έκανα 3 φορές γιατί τρώγεται μετά μανίας!!!!!

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.