Μία αλησμόνητη γεύση και δοκιμασμένη συνταγή (της θείας Έρης) που κάθε φορά που την γεύομαι με πάει χρόνια πίσω. Αν κι αγαπημένο μου γλυκό από μικρό παιδί, εντούτοις το φτιάχνω σπανίως καθώς ανήκει στα γλυκά της παλιάς σχολής με περισσή δηλαδή ζάχαρη και ενίοτε πολλά λιπαρά (αν και τα πολλά λιπαρά δεν ισχύουν στην περίπτωση του χαλβά). Συνάμα είναι τόσο μυρωδάτο γλύκισμα που μόλις βγει από τον φούρνο όλη η κουζίνα μοσχοβολάει φρέσκο βούτυρο, καβουρδισμένα αμύγδαλα και κανέλα…
Ο χαλβάς της Ρήνας προσφέρεται κατά κόρον στα κωνσταντινουπολίτικα τραπεζώματα (στα δικά μας σίγουρα) ενώ για όσους δεν τον γνωρίζουν θυμίζει ραβανί μόνο που εκτός από σιμιγδάλι περιέχει τριμμένο αμύγδαλο και κανέλα. Αυτήν την φορά τον ετοίμασα με άλλοθι (το τραπέζι της Κυριακής) κι ελπίζω να σας αρέσει όπως αρέσει και σε μένα χρόνια τώρα. Για τον χαλβά της Ρήνας χρειάστηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Τοποθετώ σε μία κατσαρόλα την ζάχαρη, τον φλοιό λεμονιού και προσθέτω νερό τόσο που να σκεπάσει την επιφάνεια της ζάχαρης κατά ένα δάχτυλο. Δίνω βράση στο σιρόπι (9/9) και μόλις αρχίσει ο βρασμός κατεβάζω την θερμοκρασία (στο 6/9) κι αφήνω για 10’ να βράσει. Λίγο πριν το τέλος προσθέτω τον χυμό λεμονιού κι αφήνω να πάρει το σιρόπι ένα-δύο βράσεις ακόμα. Αποσύρω από την φωτιά κι αφήνω το σιρόπι να γίνει χλιαρό όσο ετοιμάζω τον χαλβά.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170°C (πάνω κάτω αντίσταση). Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη για 5’ μέχρι να αφρατέψουν και κατόπιν προσθέτω ένα-ένα τα αυγά. Στο τέλος προσθέτω τα αλεσμένα αμύγδαλα, το σιμιγδάλι, το baking powder και την κανέλα.
Μεταφέρω την ζύμη σε ένα ευρύχωρο pyrex ή άλλο πυρίμαχο σκεύος που δεν χρειάζεται να είναι βουτυρωμένο κι αλευρωμένο. Για το μέγεθος το σκεύους λαμβάνω υπόψη μου ότι ο χαλβάς θα πάρει 2-3 φορές το ύψος του κατά το ψήσιμο. Με άλλα λόγια το αρχικό ύψος της ζύμης στο pyrex δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2 εκ.. Ψήνω τον χαλβά στους 170°C για 45-50’ και μόλις ψηθεί ο χαλβάς (δοκιμάζω με μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του και βεβαιώνομαι ότι αυτή βγαίνει στεγνή) τον αφαιρώ από τον φούρνο και τον περιχύνω με το χλιαρό σιρόπι όσο ακόμα είναι βραστός. Αφήνω τον χαλβά της Ρήνας στην άκρη να κρυώσει καλά (για 5-6 ώρες) προτού τον κόψω.
Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος τον κόβω σε διαγώνιες φέτες και πασπαλίζω την κάθε φέτα με λίγο από το τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο.
Καλή απόλαυση!