Πανδαισία! Δεν θέλω να πω και πολλά γι’ αυτό το κριθαρότο λαχανικών μήπως και τα λόγια μειώσουν την αξία και την ομορφιά του. Νηστίσιμο φαγητό κι αυτό, κι αν τρώμε τέτοια νόστιμα και εύκολα φαγητά κατά την διάρκεια της Σαρακοστής τύφλα να έχουν οι μη νηστίσιμες μέρες που μπορεί να μην έχουν περιορισμούς αλλά δεν διακρίνονται πάντα από την απλότητα και την επιμέλεια γεύσης…
Το κριθαρότο λαχανικών είναι φαγητό της ώρας που τρώγεται καλύτερα ζεστό όπως το γιουβέτσι (αν και δεν θα τα χαλάσουμε έτσι και φαγωθεί κρύο αφού μοιάζει με μακαρονοσαλάτα λαχανικών) και θέλει λίγη προσοχή με τα λαχανικά ώστε να μην παραμαλακώσουν και δεν κρατάνε στο δόντι (να είναι al dente). Η επιλογή αυτών μπορεί να είναι ελεύθερη κι ανάλογη των προτιμήσεων μας. Στην συνταγή έχω χρησιμοποιήσει λαχανικά τα οποία προσωπικά έχω πάντα στο σπίτι, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κι άλλα λαχανικά όπως φινόκιο, κουνουπίδι, μανιτάρια, αρακάς, μικρό καλαμπόκι, φρέσκα φασολάκια, πράσινη πιπεριά κ.α.. Και τα μυρωδικά αν και προαιρετικά κάνουν όλη την διαφορά, καθώς μπορούν να προσδώσουν και ασιατικό αέρα στο πιάτο γι’ αυτό και τα συστήνω ανεπιφύλακτα! Για το κριθαρότο λαχανικών θα χρειασθώ…
Τρόπος Παρασκευής:
Κόβω τα λαχανικά (μελιτζάνα, καρότα, κολοκυθάκι, πιπεριά, μπρόκολο) σε μικρούς κύβους.
Σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (7/9) μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Κατόπιν προσθέτω τα κομμένα λαχανικά, τα αλατοπιπερώνω και τα γυρίζω κι αυτά στο λάδι για 2-3’ μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Στην συνέχεια τα μεταφέρω σε ένα πιάτο (για να μην ψηθούν περισσότερο και μαλακώσουν) κι ετοιμάζω το κριθαράκι.
Στο ίδιο σκεύος ρίχνω 1,5 φλ. βραστό νερό από τον βραστήρα, το κριθαράκι, το ελαιόλαδο, τον κύβο λαχανικών, το εστραγκόν, λίγο αλατοπίπερο ακόμα κι αφού πάρει βράση το κριθαράκι χαμηλώνω την φωτιά (4/9) κι ανακατεύοντας τακτικά (για να μην κολλήσει στον πάτο) σιγοβράζω για όσο χρόνο αναγράφει η συσκευασία. Αν χρειασθεί προσθέτω λίγο βραστό νερό ακόμα από τον βραστήρα.
Μόλις ψηθεί και μαλακώσει το κριθαράκι, αφαιρώ τις σκελίδες σκόρδου (για να μην βαρύνουν το κριθαρότο) προσθέτω τον κρόκο Κοζάνης, τον κουρκουμά ή το κάρυ κι επιστρέφω τα λαχανικά δίνοντας μία τελευταία βράση να πάρουν θερμοκρασία. Σβήνω την φωτιά και στο τέλος προσθέτω τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο ή το σχοινόπρασο να αφήσουν το άρωμα τους.
Σερβίρω αμέσως προτού το κριθαρότο στεγνώσει και τραβήξει τα υγρά του.
Καλή απόλαυση!
Πολυ μου αρεσε η συνταγη σου Ελλη μου , και εκτος νηστειας τελειο φαγακι . Καλο μηνα…
Ευχαριστώ πολύ! Καλό μήνα και σε σας…
Εκλπηκτικό ….. τραγανά λαχανικά και πάει με κουρκουμά ή κάρυ ή και τα δυο! Και ο φρέσκος μαιντανός στο τέλος δίνει την πινελιά που χρειάζεται. Την άλλη φορα με σχινόπρασο!