Πουτίγκα με σάλτσα καραμέλας

Πουτίγκα με σάλτσα καραμέλας

10-12
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Απλή και γευστική πουτίγκα με σάλτσα καραμέλας κι άρωμα λεμονιού και πορτοκαλιού (από φλοιούς) η οποία δεν είναι πολύ γλυκιά αν και δεν στερείται αυγών. Έχοντας γάλα, αυγά και μπισκότα πτι-μπερ, θα έλεγα ότι είναι λιγότερο κατάλληλη ως επιδόρπιο ιδίως μετά από κρεατοφαγία (πολλές οι πρωτεΐνες) ή ψαροφαγία, αλλά ιδανική για «κεντιανό» (δηλ. απογευματινό στα τούρκικα από το κεντί= απόγευμα). Θυμάμαι ότι στο σπίτι μας, κι ειδικότερα στο σπίτι της γιαγιάς μου, πάντα υπήρχε κάτι για τις απογευματινές ώρες που θα συνόδευε τον καφέ και θα έσπαγε τις απογευματινές λιγούρες μετά τον ύπνο του μεσημεριού.
(Και λέγοντας αυτά φέρνω στο μυαλό μου τους ανθρώπους εκείνης της εποχής κι από εκείνα τα μέρη, που ο τρόπος τους, η μεγαλοσύνη τους κι η ευγένεια τους δίχως διακρίσεις, μικροψυχίες και εμπάθειες, έδειχνε τον δρόμο και στους υπόλοιπους κι ειδικότερα στους νεότερους. Κι όσο μεγαλώνω, γνωρίζω και συναναστρέφομαι διαφορετικούς ανθρώπους, αντιλαμβάνομαι την αξία της οικογένειας με τους κοινούς της κώδικες και συμπεριφορές καθώς και την αβίαστη επικοινωνία χωρίς διαθέσεις εντυπωσιασμών. Και τότε εύχομαι να γινόμουν και πάλι παιδί και να περιστοιχιζόμουν μόνο από τους αγαπημένους μου, για τις προθέσεις των οποίων δεν είχα ενδοιασμούς…).
Και μετά από αυτήν την νοσταλγική παρένθεση, επιστρέφω στην πουτίγκα (από το Food Mediterranean του Πέτρου Κωστόπουλου) με την σάλτσα καραμέλας (δική μου!) για τα οποία θα χρειαστώ…
Τρόπος Παρασκευής:
Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνω το γάλα με τις φλούδες και την ζάχαρη (που προτίμησα να είναι ακατέργαστη) και μόλις βράσει το αφήνω στην άκρη να γίνει χλιαρό.
Σε μία ορθογώνια φόρμα (του ψωμιού) τοποθετώ διαφανή μεμβράνη με τρόπο που οι άκρες της να εξέχουν από τα τοιχώματα. Στρώνω την βάση της φόρμας και τα τοιχώματα με μπισκότα και σπάω μέσα τα υπόλοιπα σε κομμάτια. (Τα μπισκότα που χρησιμοποίησα είναι τα ολικής άλεσης με αποτέλεσμα η πουτίγκα να γίνει πιο σκουρόχρωμη.)
Χτυπάω τ’ αυγά σε ένα μπολ και προσθέτω το γάλα που έχει κρυώσει αφαιρώντας τις φλούδες του πορτοκαλιού και του λεμονιού (που στην δική μου περίπτωση ήταν τριμμένες κι όχι ολόκληρες). Προσέχοντας να μην μετακινηθούν τα μπισκότα, ρίχνω το μείγμα στην φόρμα και σκεπάζω με την μεμβράνη από πάνω.
Τοποθετώ την φόρμα σε βαθύ ταψί με νερό (μπεν-μαρί) και το σκεπάζω με αλουμινόχαρτο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170°C για 1-1,5 ώρα μέχρι να στερεοποιηθεί η κρέμα.
Όσο ψήνεται η πουτίγκα ετοιμάζω την σάλτσα καραμέλας τοποθετώντας σε ένα κατσαρολάκι  την ζάχαρη σε ζεστή φωτιά (9/9) χωρίς να την κουνάω, για να καεί και να καραμελώσει. Μόλις υγροποιηθεί η ζάχαρη κι αποκτήσει καστανόξανθο χρώμα (κι όχι σκούρο καφέ χρώμα γιατί τότε πιθανότατα θα έχει καεί η ζάχαρη) αποσύρω από την φωτιά και με μεγάλη προσοχή προσθέτω το ζεστό νερό. Προσέχω πολύ, γιατί το υγρό στοιχείο μέσα στην λιωμένη καραμέλα προκαλεί αναβρασμό και πολλούς ατμούς! Επαναφέρω στην φωτιά και σιγοβράζω (5/9) μέχρι να γίνει και πάλι ομοιόμορφη η καραμέλα ενώ στο τέλος προσθέτω το λεμόνι. Αφήνω στην άκρη την σάλτσα καραμέλας να κρυώσει.
Αφού ψηθεί η πουτίγκα την αφαιρώ από τον φούρνο και από το μπεν-μαρί και την τοποθετώ αργότερα στο ψυγείο  να κρυώσει.
Όταν έρθει η ώρα να την προσφέρω την αναποδογυρίζω, την κόβω σε φέτες και την περιχύνω με την σάλτσα καραμέλας!
Σάλτσα Καραμέλας πάνω σε Πουτίγκα
Καλή επιτυχία!
Rate

8 σχόλια

  1. ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΣΑΝ ΙΔΕΑ , ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ , ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΩΣ ΔΩΡΟ .

     
  2. Πολύ χαίρομαι που έδωσα κι εγώ μία ιδέα… Θα αναμένω τις εντυπώσεις!

     
  3. Μπορειτε να μου πειτε γιατι δεν μου επηξε εντελως ενω απο γευση εγινε τελεια και αφου ακολουθησα τις σκριβεις οδηγιες; Ευχαριστω!!!

     
  4. Σε αυτήν την περίπτωση αφήνουμε την κρέμα στον φούρνο ωσότου στερεοποιηθεί. Ίσως να μην ανέβασε θερμοκρασία στον ίδιο χρόνο…

     
  5. Θα το ξαναπροσπαθησω! Ευχαριστω πολυ!!!!

     
  6. Pingback: Πουτίγκα με σάλτσα καραμέλας - Xalara.eu

  7. Pingback: Πουτίγκα με σάλτσα καραμέλας - Χρυσές Συνταγές

  8. Pingback: Πουτίγκα με σάλτσα καραμέλας - Λιχούδης

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.