Αυτή η ζύμη για σπιτική πίτσα είναι η καλύτερη που έχω δοκιμάσει, πέραν του ότι είναι χιλιοδοκιμασμένη τόσο από την ίδια την Χριστίνα που μας την συστήνει όσο κι από την μαμά της εδώ και κάποιες δεκαετίες… Είναι απλούστατη και ετοιμάζεται ταχύτητα παρόλο που περιέχει φρέσκια μαγιά αφού δεν απαιτεί φούσκωμα η ζύμη. Η υφή της είναι τραγανή και γίνεται πολύ πιο παρουσιάσιμη και παρεΐστικη όταν ετοιμάζεται τετράγωνη στο μέγεθος του ταψιού για τον φούρνο. Για την σπιτική ζύμη για πίτσα χρειάζομαι…
Τρόπος Παρασκευής:
Ανακατεύω την μαγιά με το νερό και αφού διαλυθεί προσθέτω το λάδι και το αλάτι. Ρίχνω το μείγμα της μαγιάς και τα μυρωδικά στο αλεύρι και ζυμώνω μέχρι να έχω μία ελαστική ζύμη. Η δόση είναι αρκετή για ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί φούρνου (που φτιάχνει μία μεγάλη και χορταστική πίτσα-ιδανική αν έχω φίλους στο σπίτι) ή για δύο μικρότερες. Απλώνω την ζύμη στο ταψί (αφού την ανοίξω πρώτα με τον πλάστη) και προσθέτω πρώτα την σάλτσα της προτίμησης μου (βλ. σπιτική σάλτσα ντομάτας) και μετά τα υπόλοιπα υλικά που επιθυμώ (βλ. εύκολη σπιτική πίτσα).
Photo: http://topoftheworldcakes.blogspot.com/ |
Ψήνω την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο σε χαμηλή ράγα στήριξης στους 225-235°C για να γίνει η βάση τραγανή. Προς το τέλος του ψησίματος μπορώ να τοποθετήσω το ταψί στον πάτο του φούρνου για 5’ 15-20′ περίπου (αναλόγως του φούρνου) για να ψηθεί καλύτερα και να πάρει χρώμα από κάτω. Σερβίρω την πίτσα ζεστή από το φούρνο.
Photo: http://www.digiorno.com/ |
Καλή επιτυχία!
Σήμερα έψαχνα ζύμη για πίτσα και είχα ξεχάσει εντελώς την πίτσα της μαμά μου…..σε ευχαριστώ που μου θύμησες τα παιδικά μου χρόνια, πάρτι, φίλες στο σπίτι……..και αυτή την υπέροχη γεύση.
Μα, ξεχνιέται αυτή η συνταγή…;