Λαχανόρυζο με ντομάτα

Λαχανόρυζο με ντομάτα

4
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Το λαχανόρυζο είναι από τις πολύ λιτές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας. Είναι από τα πιάτα που το βασικό συστατικό του (βλ. λάχανο) δεν επισκιάζεται από άλλη γεύση αλλά αντιθέτως πρωτοστατεί με μία διάχυτη κι ανεπιτήδευτη παρουσία. Αυτό τουλάχιστον ισχύει σε αυτήν εδώ την εκδοχή που αποτελείται από ελάχιστα υλικά και λίγη πάπρικα που προσθέτει μικρή γευστική ανατροπή. Τα απλά και καθημερινά φαγητά όπως το σπανακόρυζο, το πρασόρυζο και τώρα το λαχανόρυζο βρίσκω ότι φτιάχνουν την διάθεση, μας καλύπτουν πλήρως διατροφικά ειδικότερα όταν θέλουμε ελαφρά και δροσερά φαγητά αλλά κυρίως θυμίζουν πάντα Ελλάδα. Για τα λαχανόρυζο με ντομάτα και πάπρικα χρειάσθηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Κόβω σε χονδρές λωρίδες το λάχανο αφού αφαιρέσω τα 2-3 πρώτα εξωτερικά φύλλα.
Σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα γυρίζω σε 2 κ.σ. λάδι τα κρεμμύδια (με το πράσο) σε μέτρια θερμοκρασία (6/9) μέχρι να πιούν τα υγρά τους και να ροδίσουν ελαφρώς.
Κατόπιν και δίχως να χαμηλώσω την θερμοκρασία προσθέτω το λάχανο, αλατοπιπερώνω, προσθέτω ½ φλ. βραστό νερό κι αφήνω το φαγητό να σιγοβράσει (4/9) για 10-15’.
Στην συνέχεια κι αφού το λάχανο έχει αρχίσει να μαλακώνει προσθέτω το ρύζι, τις πολτοποιημένες ντομάτες κι αν χρειάζεται λίγο βραστό νερό ακόμα καθώς το ρύζι πρόκειται να απορροφήσει αρκετό νερό. Δίνω νέα βράση στο φαγητό και σιγοβράζω (4/9) για τουλάχιστον 20’ (προκειμένου να ψηθεί το ρύζι).
Λίγο πριν το τέλος, δοκιμάζω αν το αλατοπίπερο είναι αρκετό (το λάχανο το σηκώνει το αλατάκι), προσθέτω την πάπρικα και ρίχνω το λάδι να πάρει 2-3 βράσεις προτού τραβήξω το φαγητό από την φωτιά.
Αφήνω το λαχανόρυζο στην άκρη να γίνει χλιαρό ενώ αφού κρυώσει θα πρέπει να έχει λίγο ζουμάκι και να μην είναι σφιχτό, γι’ αυτό αν χρειασθεί προσθέτω λίγο βραστό νερό ακόμα οποιαδήποτε στιγμή. Σερβίρω το λαχανόρυζο με την ντομάτα και την πάπρικα με φρέσκο ψωμάκι και τυρί φέτα.
Λαχανόρυζο με Ντομάτα και Πάπρικα
Καλή επιτυχία!
Rate