Ο συνδυασμός του πορτοκαλιού με το παντζάρι είναι απίθανα γευστικός αλλά και πολύ δροσερός κι αποτελεί ιδανική καλοκαιρινή σαλάτα αφού τα πρώτα παντζάρια αρχίζουν να κυκλοφορούν τους ζεστούς μήνες του χρόνου ενώ μέσα στο καλοκαίρι βρίσκουμε και τα πορτοκάλια τύπου βαλέντσια που είναι ζουμερά, εύγευστα και λεπτόφλουδα. Η πεμπτουσία όμως αυτής της σαλάτας εκτός από τον πρωτότυπο συνδυασμό της βρίσκεται στην σάλτσα που λόγω της αρωματικής της γεύσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες σαλάτες (βλ. σαλάτα με φακές και πλιγούρι) ενώ τα παντζάρια και τα πορτοκάλια γαρνίρονται με άφθονο φρέσκο κόλιανδρο και καβουρδισμένα κουκουνάρια. Για την σαλάτα με τα παντζάρια και τα πορτοκάλια χρειάσθηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Βράζω τους βολβούς των παντζαριών για περίπου 40’ ή μέχρι να δω ότι τρυπώντας τα με ένα πιρούνι στο κέντρο τους δημιουργείται μικρή αντίσταση (φροντίζω δηλαδή να είναι ελαφρώς al dente κάτι που τα προβρασμένα δεν το έχουν). Κατόπιν τ’ αφήνω στην άκρη για 5-10′ κι όσο ακόμα είναι ζεστά αφαιρώ την φλούδα τους. Όταν κρυώσουν για τα καλά τα κόβω σε ροδέλες. Εναλλακτικά χρησιμοποιώ έτοιμα προβρασμένα και συσκευασμένα παντζάρια σε κενό αέρος.
Καβουρδίζω τα κουκουνάρια σε χαμηλή φωτιά (3/9) για 20’ ανακατεύοντας τακτικά για να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα.
Ξεφλουδίζω τα πορτοκάλια και τα καθαρίζω από μεμβράνες, τα διατηρώ ολόκληρα και τα κόβω σε ροδέλες.
Τοποθετώ όλα τα υλικά της σάλτσας σε ένα βαζάκι και τα χτυπάω (σαν σέικερ) ν’ αναμειχθούν.
Σε ένα βαθύ μπολ τοποθετώ τις φέτες παντζαριού και του πορτοκαλιού, γαρνίρω με τον κόλιανδρο, ρίχνω την σάλτσα κι ανακατεύω την σαλάτα. Κατόπιν μεταφέρω την σαλάτα στην πιατέλα σερβιρίσματος και ρίχνω από πάνω τα καβουρδισμένα κουκουνάρια.
Η σαλάτα με τα πορτοκάλια και τα παντζάρια είναι έτοιμη και είμαι σίγουρη ότι θα με θυμηθείτε…
Καλή απόλαυση σε όλους!
Καλησπέρα θα ήθελα να ξέρω τα υλικά της σάλτσας για την σαλάτα παντζάρια με πορτοκάλι και κουκουνάρι. Ευχαριστώ.!!!