photo: www.indianpueblo.org

Αποστείρωση βάζων και κονσερβοποίηση

Η αποστείρωση βάζων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη διαδικασία όταν πρόκειται να φτιάξουμε και να συντηρήσουμε μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, σάλτσες, chutney κ.α. τα οποία θέλουμε να προστατέψουμε από μύκητες, βακτήρια ή άλλους ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς καθώς τα ελαφρά λερωμένα ή όχι καλά πλυμένα βάζα μπορούν να αλλοιώσουν το περιεχόμενο που με κόπο ετοιμάσαμε. Αυτό κι αν θα ήταν κρίμα! Έτσι παρακάτω μαθαίνουμε για τον απλό κι αποτελεσματικό τρόπο της αποστείρωσης που δεν χρειάζεται να παραλείπουμε ποτέ αλλά και για την τεχνική κονσερβοποίησης των σπιτικών μας σκευασμάτων προκειμένου να διατηρούνται για πολύ καιρό ακολουθώντας τα ακόλουθα ΤΡΙΑ βήματα…

Βήμα 1 (Πλύσιμο και Αποστείρωση):

Πλένω τα βάζα που θέλω να αποστειρώσω με ζεστό νερό και σαπούνι και τα ξεπλένω. Κατόπιν προχωρώ στην αποστείρωση με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

(στο Φούρνο):

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 120-140°C. Τοποθετώ τα βάζα και τα καπάκια τους στην ράγα του φούρνου με το στόμιο προς τα πάνω και τ’ αφήνω στον φούρνο για 15’ μέχρι να στεγνώσουν εντελώς.

(με Βρασμό):

Τα βάζα και τα καπάκια (ιδίως αυτά με τα πλαστικά μέρη) τα βουτώ μέσα σε νερό που βράζει. Στην συνέχεια τα αφαιρώ με μία λαβίδα και τα τοποθετώ πάνω σε καθαρό και σιδερωμένο πανί (για να είναι κι αυτό αποστειρωμένο) με το στόμιο προς τα κάτω για να στεγνώσουν καλά πριν τα χρησιμοποιήσω. Εναλλακτικά μπορώ να τα αποστειρώσω βάζοντας σε λειτουργία πρόγραμμα του πλυντηρίου πιάτων σε ψηλή θερμοκρασία (παραλείποντας το λαμπρυντικό).
(στο Φούρνο Μικροκυμάτων):
Τοποθετώ τα πλυμένα βάζα όσο ακόμα είναι υγρά στον φούρνο μικροκυμάτων και τα «μικροφουρνίζω» για 1-2’ στην μέγιστη θερμοκρασία μέχρι να στεγνώσουν εντελώς.
Βήμα 2 (Γέμισμα):
Μόλις η βραστή μαρμελάδα, το γλυκό ή άλλο σκεύασμα είναι έτοιμα τότε γεμίζω τα ζεστά βάζα μέχρι επάνω και φροντίζω το περιεχόμενο αλλά και τα βάζα να είναι ζεστά για να μην σπάσουν από την διαφορά θερμοκρασίας.
Βήμα 3 (Κονσερβοποίηση):
Κλείνω αμέσως το καπάκι τους ερμητικά, γυρίζω τα βάζα ανάποδα με το καπάκι προς τα κάτω και τ’ αφήνω στην άκρη ωσότου κρυώσουν. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η κονσερβοποίηση η οποία ξέρω ότι έχει επιτευχθεί εφόσον το καπάκι έχει σχηματίσει «λακούβα» στο κέντρο του λόγω του σχηματιζόμενου κενού αέρος.
Κι έτσι απολαμβάνουμε σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά που έχουν διάρκεια!
Καλή και δημιουργική συνέχεια.

photo: www.indianpueblo.org
Rate

5 σχόλια

  1. Πολυ σημαντική πληροφορία η σωστή αποστειρωση Έλλη! Εγω γλύτωσα το στάδιο βρασμου ή φούρνου γιατι κρατησα τον αποστειρωτηρα των μπιμπερό και τα βάζω εκεί. Ολα τα αλλα βήματα πριν και μετά ειναι βέβαια ολοιδια με αυτά που αναφέρεις! Μαριάννα.

     
  2. Πολύ καλή κι η ιδέα του αποστειρωτή των μπιμπερό Μαριάννα. Σε ευχαριστούμε πολύ που το μοιράστηκες μαζί μας!

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.