Η μαρμελάδα σύκο είναι από τις αγαπημένες μας μαζί με την σπιτική μαρμελάδα πορτοκάλι κι εσπεριδοειδών (που η αλήθεια να λέγεται, είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες και πολύ-επίπεδες μαρμελάδες που κυκλοφορούν). Η μαρμελάδα σύκο, αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, μπορεί εκτός από το να φαγωθεί όπως όλες οι μαρμελάδες (βλ. με ψωμί, γιαούρτι κ.α.) να συνοδεύσει ώριμα τυριά που σερβίρονται σε πλατό, να σερβιριστεί με φουά γκρα (συνδυασμός που του πάει πολύ και συνηθίζεται ιδιαίτερα), να συνοδεύσει την γαλοπούλα μας τα Χριστούγεννα, να χρησιμοποιηθεί αραιωμένη σε σάλτσες και dressings για σαλάτες (αντί για μέλι) ή να μπει πάνω σε γλυκιά τάρτα σφολιάτας ή τσιζκέικ. Όπως κι αν έχει, φτιάχνοντας μία δόση μαρμελάδας σύκο μένω ήσυχη για τον χειμώνα που έρχεται…
Τρόπος Παρασκευής:
Αποβραδίς καθαρίζω τα σύκα και τα τοποθετώ με την ζάχαρη σε μία μεγάλη κατσαρόλα να σταθούν και ν’ αφήσουν τους χυμούς τους. Αν έχει πολλή ζέστη βάζω την κατσαρόλα στο ψυγείο.
Το πρωί τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά (9/9) και μόλις αρχίσει να κοχλάζει το γλυκό κατεβάζω την θερμοκρασία (6/9) και συνεχίζω το βράσιμο ανακατεύοντας τακτικά με μία ξύλινη κουτάλα για 15’ περίπου ωσότου η μαρμελάδα αρχίσει να αποκτά όγκο. Στα μισά του χρόνου προσθέτω και τον χυμό λεμονιού. Γνωρίζω ότι η μαρμελάδα σύκο είναι έτοιμη όταν σέρνοντας την κουτάλα στον πάτο της κατσαρόλας αυτή χωρίζεται στα δύο (δηλ. σχηματίζεται δρόμος).
Στη μαρμελάδα σύκο δεν προσθέτω αρωματικά όπως βανίλια για να διατηρεί πιο ουδέτερη γεύση και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως (όπως με τα πουλερικά) αλλά αυτό είναι υποκειμενικό και σχετίζεται και με την απώτερη χρήση. Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη την αδειάζω σε αποστειρωμένα βάζα και την διατηρώ στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!
Γεια σου Ελλη μου , και εμενα μου αρεσει πολυ αυτη η μαρμελαδα μονο που δυστυχως δεν μπορω να την απολαυσω εφετος λογω κολιτιδος .Παραπολυ σωστοι οι τροποι που χρησημοποιηται οπως και σε πλατω αλλαντικων βαθειας ωρημανσης οπως προσιουτο , χαμον σερανο κλπ. Η μαμα μου στην Πολη δεν καθαριζε τα συκα , διαλεγε μικρα και σφικτα σχετικα, και τα εκανε ολοκληρα .Μερικα ανοιγαν λιγο αλλα δεν πειραζε .Για αρωμα εβαζε μοσχοκαρφια , γαρυφαλλα , το ζουμακι τους πελτεδιαζει,, και τον χειμωνα ειναι πολυ καλο θερμαντικο αν φας ενα πριν βγεις το πρωι για το σχολειο .Τωρα και εγω οταν βρω καταλληλα συκα το φτιαχνω .Αν το προωριζω για μαγειρικη η παρεα τυριων και αλλαντικων το λιωνω και δεν βαζω αρωματικα . Αυτα απο θεια Μαρικουλα , πολυλογια παπαλααααα
Καλησπέρα σας "θεία Μαρικούλα"! Ομολογουμένως με αλλαντικά βαθειάς ωρίμανσης δεν θυμάμαι να έχω φάει την μαρμελάδα σύκο. Το συκαλάκι το ολόκληρο, το πολίτικο όμως το θυμάμαι με νοσταλγία από τότε που ήμουν μικρό παιδί κι είναι από εκείνες τις γεύσεις που δεν μπορούν εύκολα να ξανανταμωθούν (κανείς μας δεν το φτιάχνει πια και δεν ξέρω καν αν μπορούμε να βρούμε μικρά σύκα όπως εκείνα)…
Μηπως εννοεις το πρασινο συκαλακι το αγριο ? Αυτο γινεται το Μαη με τα αγρια που τα λενε ερινους και προοριζοντε για την γονι.μοποιηση των βρωσιμων συκων .Εφτιαξε φετος η θεια Μαρικουλα και εγινε αναρπαστο στο μπαζαρ σου συλλογου Κων/πολιτων ..Οταν ειναι να ερθεις εσυ η η μαμα εχω να σου δωσω ενα βαζακι .Μην ντραπεις να μου το πεις γιατι θα θυμωσω, , ενταξει γιαβρακι μου ? Φιλια
Σύμφωνοι! Σας ευχαριστώ πολύ.