SAMSUNG CSC

Μαρμελάδα σύκο

2 μέτρια βάζα
Ποσότητα
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Η μαρμελάδα σύκο είναι από τις αγαπημένες μας μαζί με την σπιτική μαρμελάδα πορτοκάλι κι εσπεριδοειδών (που η αλήθεια να λέγεται, είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες και πολύ-επίπεδες μαρμελάδες που κυκλοφορούν). Η μαρμελάδα σύκο, αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, μπορεί εκτός από το να φαγωθεί όπως όλες οι μαρμελάδες (βλ. με ψωμί, γιαούρτι κ.α.) να συνοδεύσει ώριμα τυριά που σερβίρονται σε πλατό, να σερβιριστεί με φουά γκρα (συνδυασμός που του πάει πολύ και συνηθίζεται ιδιαίτερα), να συνοδεύσει την γαλοπούλα μας τα Χριστούγεννα, να χρησιμοποιηθεί αραιωμένη σε σάλτσες και dressings για σαλάτες (αντί για μέλι) ή να μπει πάνω σε γλυκιά τάρτα σφολιάτας ή τσιζκέικ. Όπως κι αν έχει, φτιάχνοντας μία δόση μαρμελάδας σύκο μένω ήσυχη για τον χειμώνα που έρχεται…
Τρόπος Παρασκευής:
Αποβραδίς καθαρίζω τα σύκα και τα τοποθετώ με την ζάχαρη σε μία μεγάλη κατσαρόλα να σταθούν και ν’ αφήσουν τους χυμούς τους. Αν έχει πολλή ζέστη βάζω την κατσαρόλα στο ψυγείο.
Το πρωί τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά (9/9) και μόλις αρχίσει να κοχλάζει το γλυκό κατεβάζω την θερμοκρασία (6/9) και συνεχίζω το βράσιμο ανακατεύοντας τακτικά με μία ξύλινη κουτάλα για 15’ περίπου ωσότου η μαρμελάδα αρχίσει να αποκτά όγκο. Στα μισά του χρόνου προσθέτω και τον χυμό λεμονιού. Γνωρίζω ότι η μαρμελάδα σύκο είναι έτοιμη όταν σέρνοντας την κουτάλα στον πάτο της κατσαρόλας αυτή χωρίζεται στα δύο (δηλ. σχηματίζεται δρόμος).
Στη μαρμελάδα σύκο δεν προσθέτω αρωματικά όπως βανίλια για να διατηρεί πιο ουδέτερη γεύση και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως (όπως με τα πουλερικά) αλλά αυτό είναι υποκειμενικό και σχετίζεται και με την απώτερη χρήση. Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη την αδειάζω σε αποστειρωμένα βάζα και την διατηρώ στο ψυγείο.
Μαρμελάδα Σύκο
Καλή επιτυχία!
Rate