Τι να το κάνει κανείς το ψητό αρνάκι του φούρνου που περίσσεψε μετά το οικογενειακό μεσημέρι της Κυριακής; Παρομοίως, πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το αρνάκι της σούβλας που έμεινε από το Πασχαλινό γεύμα; Μα φυσικά ετοιμάζοντας αυτήν την πανεύκολη και πεντανόστιμη κρεατόπιτα με έτοιμη σφολιάτα, ανακυκλωμένο αρνάκι, λαχανικά όπως κρεμμύδι, καρότα κι αρακά αλλά και κάρυ που ταιριάζει φίνα με το αρνάκι! Για την κρεατόπιτα με αρνάκι, κάρυ και λαχανικά χρειάστηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Τεμαχίζω το αρνί σε μικρούς κύβους και το κρατάω στην άκρη.
Γυρνάω το κρεμμύδι στο λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ωσότου πιεί τα υγρά του. Κατόπιν προσθέτω τα καρότα και τον αρακά, τα γυρνάω με το κρεμμύδι και τ’ αφήνω να ψηθούν για 10’ σε χαμηλή φωτιά (4/5) με κλειστό καπάκι.
Αποσύρω τα λαχανικά από την φωτιά, προσθέτω στο σκεύος το αρνί, το αλατοπίπερο (λαμβάνοντας υπόψιν ότι το αρνί είναι ήδη αλατισμένο), το κάρυ κι ανακατεύω καλά. Στην συνέχεια ανακατεύω ξανά αφού ρίξω τα αυγά και την παρμεζάνα (τα οποία δένουν την γέμιση για να μην διαλύεται). Η γέμιση είναι έτοιμη και την κρατάω στη άκρη ωσότου στρώσω την σφολιάτα.
Λαδώνω ελαφρά ένα παραλληλόγραμμο πυρίμαχο σκεύος και στρώνω το ένα φύλλο σφολιάτας φροντίζοντας να μην περισσεύει ιδιαίτερα από τα πλάγια. (Αυτήν την φορά έκανα την μισή δόση σε ένα μικρό pyrex και χρησιμοποίησα μόνο το ένα φύλλο σφολιάτας.) Αδειάζω την γέμιση ομοιόμορφα στην επιφάνεια και καλύπτω με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Αν περισσεύει σφολιάτα στα πλάγια μπορώ να την κόψω με ένα μαχαίρι και να την πετάξω ενώ ενώνω τις άκρες των δύο φύλλων για να σφραγιστεί η γέμιση. Κόβω την πίτα σε φέτες κι αλείφω με ένα πινέλο το γάλα από πάνω.
Φουρνίζω την κρεατόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 55’ μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα και την σερβίρω 30’ περίπου αφού την βγάλω από τον φούρνο για να μην είναι πολύ ζεστή και διαλύεται. Τέλος, την πίτα αν χρειασθεί να την ξαναζεστάνω την τοποθετώ στον φούρνο για 20′ στους 110°C και γίνεται και πάλι τραγανή (καθώς η σφολιάτα νοτίζει εύκολα).
Καλή επιτυχία!
Τελικά τα λαζάνια θα γίνουν την Κυριακή. Χθες έγινε η κρεατοπιτα! Αρνάκι δεν είχαμε, αλλα δεν μπορούσαμε να περιμένουμε να περισσέψει το αρνί! Ετσι την φτιάξαμε με χοιρινό και……… αχ τι τέλεια που της παει το κάρυ…σε ευχαριστω για αυτή την πικάντικη ιδέα! Μαριάννα
Αφού Μαριάννα την πετύχαμε την κρεατόπιτα ανυπομονώ να μάθω πώς έγιναν και τα λαζάνια…