SAMSUNG CSC

Τυρόπιτα με χαλούμι και δυόσμο (χωρίς φύλλο)

6
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Αυτήν την τυρόπιτα μου την είχε επισημάνει πριν από κάποιους μήνες στην μέση του καλοκαιριού, δίπλα στην θάλασσα, σε μία ξένιαστη στιγμή η φίλη μου Αλέκα. Σαν να μην έφτανε που πέρασε καιρός για να την δοκιμάσω (η τυρόπιτα ετοιμάζεται σαν κέικ όπως και το αλμυρό κέικ), την προσάρμοσα κιόλας στα τοπικά μας δεδομένα…
Η τυρόπιτα χωρίς φύλλο φτιάχνεται κυρίως με τυρί χαλούμι και λίγη φέτα, έχει δυόσμο που της πάει πολύ ενώ στην θέση του χαλουμιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα τυριά της επιλογής μου (κυρίως φέτα μαζί με ότι μπορεί να περισσεύει στο ψυγείο). Η τυρόπιτα όπως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς εκτός από απλή είναι και καλών λιπαρών αφού τα τυριά που χρησιμοποιούνται είναι είτε πρόβεια είτε κατσικίσια (κι όχι κίτρινα όπως το κασέρι, το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα, η gouda, το emental και το edam που προέρχονται κυρίως από αγελαδινό γάλα). Για την τυρόπιτα με χαλούμι και δυόσμο χωρίς φύλλο χρειάσθηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Βουτυρώνω και αλευρώνω ένα πυρίμαχο σκεύος (μεσαίου μεγέθους). Αναμειγνύω σε ένα μπολ τα τριμμένα τυριά και προσθέτω τον δυόσμο και το πιπέρι.Χτυπάω καλά στο μίξερ το λάδι, το γάλα, το αλεύρι, τ’ αυγά και το γιαούρτι και μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα το αδειάζω πάνω στα τυριά. (H συνταγή μπορεί να εκτελεσθεί και στο χέρι χωρίς την βοήθεια του μίξερ.)
Ανακατεύω και μεταφέρω την ζύμη στο πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζω την επιφάνεια με την παρμεζάνα.
Ψήνω την τυρόπιτα στους 190°C για 50’ στην αντίσταση με έμφαση στην κάτω πλευρά του φούρνου ή σε χαμηλή ράγα στήριξης για να ψηθεί κι από κάτω.
Τυρόπιτα με Χαλούμι και Δυόσμο
Καλή επιτυχία!
Rate