Όπως λέει κι ο Μιχάλης υπάρχουν οι λάτρεις του κυδωνιού (εγώ ανήκω σε αυτούς) κι υπάρχουν οι λάτρεις της κολοκύθας (όπως εκείνος). Απ’ ότι φαίνεται δεν μπορείς να είσαι και τα δύο… Γιατί καθώς λέει, το γλυκό κυδώνι είναι ανάλογο του γλυκού κολοκύθας, αφού και τα δύο είναι νοστιμότατα επιδόρπια, διαθέτουν ζωντανό πορτοκαλί χρώμα, ενώ τις περισσότερες φορές συνοδεύονται από γιαούρτι. Η κολοκύθα σε τούτη την πολίτικη συνταγή ψήνεται στον φούρνο με ζάχαρη και κανελόξυλο μέχρι να δέσει και σερβίρεται με χονδροκομμένα καρύδια και κανέλα. Και μια και σας άνοιξα την όρεξη, εσάς που είσαστε του κυδωνιού, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτήν την ωραία συνταγή για κυδώνι σε χυμό πορτοκαλιού που θα λατρέψετε. Όσο για το γλυκό κολοκύθας στον φούρνο με κανέλα έχει ως εξής…
Τρόπος Παρασκευής:
Αφού καθαρίσω την φλούδα της κολοκύθας κόβω την κολοκύθα σε τετράγωνα κομμάτια των 4-5 εκατοστών.
Από το προηγούμενο βράδυ τοποθετώ σε ένα πυρίμαχο σκεύος την κολοκύθα, πασπαλίζω με την ζάχαρη, κλείνω με μεμβράνη και την αφήνω ν’ αφήσει τα υγρά της όλο το βράδυ.
Την επομένη προσθέτω το κανελόξυλο και τα γαρύφαλλα και βάζω το σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C. H κολοκύθα θα ψηθεί για 1,5 – 2 ώρες στον φούρνο ωσότου πιεί τα υγρά της. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τα υγρά που έχει αφήσει η κολοκύθα. Το ψήσιμο της κολοκύθας χρειάζεται προσοχή και παρακολούθηση ώστε να μην καεί η ζάχαρή της και πικρίσει το γλυκό μας.
Προς το τέλος του χρόνου ψησίματος κι αφού δω ότι λιγοστεύει το σιρόπι, κατεβάζω την θερμοκρασία στους 190°C και αφήνω να ολοκληρωθεί το ψήσιμο πάντα με στενή παρακολούθηση. Αν κατά το ψήσιμο θελήσω να γυρίσω την κολοκύθα από την άλλη πλευρά, το κάνω απαλά γυρίζοντας ένα-ένα κομμάτι για να μην διαλυθούν και σε καμία περίπτωση δεν ανακατεύω με το κουτάλι.
Όταν η κολοκύθα είναι έτοιμη αφαιρώ το πυρίμαχο από τον φούρνο και την μεταφέρω στην πιατέλα σερβιρίσματος προτού κρυώσει. Γαρνίρω με το φρεσκοτριμμένο καρύδι, λίγη σκόνη κανέλας και σερβίρω όταν κρυώσει με στραγγιστό γιαούρτι.
Εσείς τελικά σε ποιά κατηγορία ανήκετε;