Αυτός ο λίγο αντιφατικός τίτλος της συνταγής για τα μανιτάρια αλά κρεμ μας προϊδεάζει για το ότι υπάρχουν τρόποι να ετοιμάζουμε γευστικό αλλά κι ελαφρύ σπιτικό φαγητό αποφεύγοντας τα λιπαρά και τις υπερβάλλουσες θερμίδες. Γιατί στο κάτω-κάτω πόσο κερδισμένοι θα είμαστε αν το καθημερινό μας μαγείρεμα είναι πεντανόστιμο μεν, επιβαρυντικό δε; Έτσι τα μανιτάρια αλά κρεμ χωρίς κρέμα ετοιμάζονται μέσα σε μια αραιή κι πολύ αρωματική μπεσαμέλ με ζωμό κοτόπουλου, λευκό κρασί και θυμάρι και σερβίρονται πάνω σε ρύζι basmati με καβουρδισμένα κάσιους. Ελπίζω να σας δελεάζει η ιδέα γιατί στην πράξη είναι ακόμα νοστιμότερο. Για τα μανιτάρια αλά κρεμ θα χρειαστώ…
Τρόπος Παρασκευής:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο νερό (100 ml) αχνίζω το κρεμμύδι για 5’ σε μέτρια φωτιά (7/9) ωσότου μαλακώσει. Κατόπιν προσθέτω τα μανιτάρια, το σκόρδο, το θυμάρι και τον κύβο από ζωμό κοτόπουλου και δίνω βράση (9/9) για 3-4’ μέχρι τα μανιτάρια ν’ αφήσουν τα υγρά τους. Ο κύβος κοτόπουλου θα διαλυθεί μέσα στα υγρά που θα αφήσουν τα μανιτάρια. Προσθέτω το λευκό κρασί και συνεχίζω το βράσιμο σε δυνατή φωτιά (9/9) για 2’ μέχρι να εξατμισθεί. Μεταφέρω τα μανιτάρια σε ένα πιάτο και τα κρατάω στην άκρη.
Στο ίδιο αντικολλητικό σκεύος σε μέτρια θερμοκρασία (5/9) λιώνω το βούτυρο και κατόπιν προσθέτω το αλεύρι. Με τον αυγοδάρτη ανακατεύω ζωηρά μέχρι να έχω μια ρευστή ζύμη και στην συνέχεια ρίχνω το ζεστό νερό. Συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να διαλυθούν οι σβώλοι, να δέσει η μπεσαμέλ και τέλος να πάρει ελαφρά βράση σε μέτρια θερμοκρασία (5/9). Προσθέτω τα μανιτάρια που έχω κρατήσει στην άκρη και δίνω μια τελευταία βράση. Δοκιμάζω την γεύση του φαγητού και προσθέτω όσο αλατοπίπερο χρειάζεται (λαμβάνοντας υπόψιν ότι κι ο κύβος ζωμού είναι αλμυρός).
Γαρνίρω τα μανιτάρια αλά κρεμ με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σερβίρω το φαγητό είτε σκέτο πάνω από ρύζι basmati με καβουρδισμένα κάσιους είτε πάνω από φιλέτο κοτόπουλου ψημένο στην σχάρα.
Καλή επιτυχία!