Μια τυρόπιτα διαφορετική από τις άλλες αν κι έχω κι άλλες από αυτές (τις διαφορετικές) καθώς είμαστε οικογενειακώς μεγάλοι οπαδοί της τυρόπιτας. Άλλωστε μια καλή τυρόπιτα και μια σαλάτα αρκούν για ένα πλήρες γεύμα. Η συνταγή αυτής της τυρόπιτας είναι της Βέφας Αλεξιάδου και κάπως έτυχε κι ανασύρθηκε από το ντουλάπι των εφηβικών μου αναμνήσεων… Συλλογίζομαι πόσα είναι αυτά τα οποία ετοιμάζουμε με ζέση στην κουζίνα κατά καιρούς και μετά τα ξεχνάμε γιατί καταπιανόμαστε με κάτι νέο; «Πολλά» θα έλεγα, καθώς κάποιες φορές παραμελούνται για λίγο, μετά απλώς περνάνε σε δεύτερη μοίρα και τέλος λησμονούνται αφήνοντας μόνο μια αμυδρή και ξεφτισμένη αίσθηση της γεύση τους…
Για την τυρόπιτα σαραγλί θα χρειαστώ…
Τρόπος Παρασκευής:
Σε ένα μπολ αναμιγνύω τα τυριά και σ’ ένα άλλο μπολ ανακατεύω το βούτυρο με το ελαιόλαδο. Σε επίπεδη επιφάνεια ανοίγω το πρώτο φύλλο έχοντας το μπροστά μου κατά μήκος, το βουτυρώνω ελαφρά με ένα πινέλο και το πασπαλίζω με τα τριμμένα τυριά.
Από πάνω τοποθετώ δεύτερο φύλλο το οποίο επίσης βουτυρώνω και πασπαλίζω με τα τυριά.
Τέλος, τοποθετώ ένα τρίτο φύλλο το οποίο αφού βουτυρώσω και πασπαλίσω με τυριά το ραντίζω με λίγο νερό.
Ξεκινώντας από την μακριά πλευρά που έχω μπροστά μου αρχίζω να τυλίγω την τυρόπιτα σε ρολό σαν σαραγλί.
Το κόβω σε κομμάτια πάχους 3-4 εκ. και τα τοποθετώ με τις κομμένες όψεις στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα.
Επαναλαμβάνω με τα υπόλοιπα φύλλα ωσότου τελειώσουν όλα. Το πακέτο μας δίνει την δυνατότητα να ετοιμάσουμε 4 σαραγλί αφού η κάθε συσκευασία διαθέτει 12 φύλλα.
Η τυρόπιτα σαραγλί ψήνεται στους 180°C για 50’ μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή. Κι αυτή που θα περισσέψει μπορεί αργότερα να ξαναζεσταθεί στον φούρνο για 20’ στους 120°C και να γίνει τραγανή και φρέσκια σαν να ετοιμάστηκε μόλις εκείνη την στιγμή. Τέλος θυμάμαι ότι αποφεύγω να ζεσταίνω την τυρόπιτα στον φούρνο μικροκυμάτων καθώς νοτίζει το φύλλο και γίνεται μαλακή.
Κι αν ετοιμάσετε την τυρόπιτα σαργλί για πρωινό σερβίρετέ την με μέλι όπως κάνουν στην Κρήτη!
Για την περίπτωση που θέλουμε να ψήσουμε άλλη μέρα την τυρόπιτα μπορούμε να τυλίξουμε το κάθε σαραγλί (άκοπο) σε ξεχωριστή μεμβράνη και να το φυλάξουμε στην κατάψυξη μέχρι να το χρειαστούμε. Όταν έρθει η ώρα να ψήσουμε την τυρόπιτα, αποψύχουμε πρώτα όσα σαραγλί χρειαζόμαστε για 30’ και κατόπιν τα κόβουμε σε κομμάτια.
Καλή μας απόλαυση!