Λαζάνια με κιμά

6
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
photo: https://www.fastapasta.com

Και ποιος δεν λατρεύει τα μακαρόνια με σάλτσα κιμά; Δεν χρειάζεται να πω άλλωστε ότι είναι από τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών μου. Μόνο που σήμερα τα μακαρόνια θα είναι λαζάνια (έκπληξη)! Τα λαζάνια είναι από τα παλαιότερα είδη ζυμαρικών (αναφέρονται σε βιβλίο μαγειρικής της εποχής του Μεσαίωνα, πηγή wikipedia), προέρχονται από την περιοχή της Νάπολης κι αποτελούν παραδοσιακό ιταλικό πιάτο. Τα παραδοσιακά λαζάνια ετοιμάζονται με στρώσεις που εναλλάσσονται από σάλτσα κιμά (πολλές φορές προτιμώ αυτή με την κανέλα και το γαρύφαλλο που θα βρείτε εδώ), ζουμερή μπεσαμέλ και τριμμένη παρμεζάνα. Σήμερα που θα φάμε τα πλούσια σε γεύσεις και στρώσεις λαζάνια θα τα ετοιμάσω με την γνήσια σάλτσα μπολονέζ που μου έχει λείψει κι ελπίζω να την εκτιμήσουν και τα παιδιά (διπλή έκπληξη!). Για τα λαζάνια με κιμά και σάλτσα μπολονέζ (“lasagne alla bolognese”) θα χρειαστώ…

Τρόπος Παρασκευής:

Σε ένα αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερυ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (7/9) για 7’ περίπου. Προσθέτω τον κιμά και τον γυρίζω κι αυτόν καλά ενώ τον ξεσβολιάζω με την βοήθεια ενός πιρουνιού, ωσότου πιεί όλα του τα υγρά και σχεδόν κολλήσει στον πάτο του σκεύους (μυστικό που έμαθα από επαγγελματία chef). Κατόπιν σβήνω με το κόκκινο κρασί και περιμένω ωσότου αυτό εξατμισθεί και κολλήσει ο κιμάς (και πάλι) στον πάτο του σκεύους. Στην συνέχεια ρίχνω τις αλεσμένες ντομάτες, την πάστα ντομάτας, την ζάχαρη, το θυμάρι και το αλατοπίπερο. Δίνω βράση κι αφήνω τον κιμά με τη σάλτσα να σιγοβράσει με κλειστό καπάκι σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία (4/9) ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα. Μια και αυτήν την φορά δεν είχα σέλερυ πρόσθεσα στο τέλος μια χούφτα κατεψυγμένου αρακά.

Για να ετοιμάσω την μπεσαμέλ λιώνω σ’ ένα σκεύος το βούτυρο (4/10). Αφού λιώσει προσθέτω το αλεύρι (το δικό μου ήταν ολικής άλεσης αλλά έγινε εξίσου νόστιμο) κι ανακατεύω με τον αυγοδάρτη μέχρι να έχω μια ελαφρά υδαρή ζύμη. Κατόπιν προσθέτω το ζεστό γάλα να ενσωματωθεί ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη συνέχεια κι ανεβάζω την θερμοκρασία (7/10) για να πάρει βράση η μπεσαμέλ και να σφίξει. Αφού αποκτήσει όγκο η μπεσαμέλ, αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο. Καλύπτω την επιφάνεια της μπεσαμέλ που θα είναι στο τέλος ελαφρά ρευστή, με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα.
Στην βάση ενός πυρίμαχου σκεύους (μετρίου μεγέθους) απλώνω 3 κ.σ. μπεσαμέλ και καλύπτω με 3 λαζάνια την επιφάνεια. Ακολουθεί μια στρώση κιμά, μια στρώση μπεσαμέλ και λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Επαναλαμβάνω την διαδικασία 2 φορές ακόμα προκειμένου να έχω 3 στρώσεις από λαζάνια, ενώ στο τέλος εκτός από την παρμεζάνα πασπαλίζω την επιφάνεια με γαλέτα και λίγη πάπρικα.
Ψήνω τα λαζάνια σε προθερμασμένο φούρνο για 60’ στους 190°C. Μετά τα πρώτα 20’ κλείνω το σκεύος με ασημόχαρτο ώστε οι υδρατμοί που θα σχηματισθούν να ψήσουν τα λαζάνια. Αφού περάσουν 20’ αφαιρώ το ασημόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 20’ προκειμένου τα λαζάνια να σχηματίσουν ροδοκόκκινη κρούστα.
Λαζάνια με Κιμά
Λαζάνια με Σάλτσα Μπολονέζ
Καλή επιτυχία!
Rate

One Comment

  1. Απίθανα τα λαζάνια. Τα συστήνω ανεπιφύλακτα! Σταύρη

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.