
Και ποιος δεν λατρεύει τα μακαρόνια με σάλτσα κιμά; Δεν χρειάζεται να πω άλλωστε ότι είναι από τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών μου. Μόνο που σήμερα τα μακαρόνια θα είναι λαζάνια (έκπληξη)! Τα λαζάνια είναι από τα παλαιότερα είδη ζυμαρικών (αναφέρονται σε βιβλίο μαγειρικής της εποχής του Μεσαίωνα, πηγή wikipedia), προέρχονται από την περιοχή της Νάπολης κι αποτελούν παραδοσιακό ιταλικό πιάτο. Τα παραδοσιακά λαζάνια ετοιμάζονται με στρώσεις που εναλλάσσονται από σάλτσα κιμά (πολλές φορές προτιμώ αυτή με την κανέλα και το γαρύφαλλο που θα βρείτε εδώ), ζουμερή μπεσαμέλ και τριμμένη παρμεζάνα. Σήμερα που θα φάμε τα πλούσια σε γεύσεις και στρώσεις λαζάνια θα τα ετοιμάσω με την γνήσια σάλτσα μπολονέζ που μου έχει λείψει κι ελπίζω να την εκτιμήσουν και τα παιδιά (διπλή έκπληξη!). Για τα λαζάνια με κιμά και σάλτσα μπολονέζ (“lasagne alla bolognese”) θα χρειαστώ…
Τρόπος Παρασκευής:
Σε ένα αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερυ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (7/9) για 7’ περίπου. Προσθέτω τον κιμά και τον γυρίζω κι αυτόν καλά ενώ τον ξεσβολιάζω με την βοήθεια ενός πιρουνιού, ωσότου πιεί όλα του τα υγρά και σχεδόν κολλήσει στον πάτο του σκεύους (μυστικό που έμαθα από επαγγελματία chef). Κατόπιν σβήνω με το κόκκινο κρασί και περιμένω ωσότου αυτό εξατμισθεί και κολλήσει ο κιμάς (και πάλι) στον πάτο του σκεύους. Στην συνέχεια ρίχνω τις αλεσμένες ντομάτες, την πάστα ντομάτας, την ζάχαρη, το θυμάρι και το αλατοπίπερο. Δίνω βράση κι αφήνω τον κιμά με τη σάλτσα να σιγοβράσει με κλειστό καπάκι σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία (4/9) ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα. Μια και αυτήν την φορά δεν είχα σέλερυ πρόσθεσα στο τέλος μια χούφτα κατεψυγμένου αρακά.
Απίθανα τα λαζάνια. Τα συστήνω ανεπιφύλακτα! Σταύρη