Σάλτσα μπολονέζ (αυθεντική)

4
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
photo: http://www.recipeshubs.com/
Αν και δεν ετοιμάζω πάντα τα μακαρόνια με σάλτσα μπολονέζ (αλλά με αυτήν εδώ την σάλτσα κιμά), είναι καλό να ξέρουμε πώς ετοιμάζεται η αυθεντική σάλτσα μπολονέζ που έχει κάποιες μικρές ιδιαιτερότητες κι είναι μοσχομυρωδάτη και πεντανόστιμη.
Αυτό που την κάνει ιδιαίτερη είναι το άρωμα της χάρη στο κρασί, τα λίγα λαχανικά που δίνουν γλύκα κι έξτρα γεύση (ειδικά το σέλερυ) αλλά και το θυμάρι που αν και προαιρετικό δένει αρμονικά με τα υπόλοιπα υλικά. Την σάλτσα μπολονέζ την συνοδεύουμε με ταλιατέλες (“tagliatelle al ragù”) ή λαζάνια (“lasagne alla bolognese”) όπως κάνουν σε ολόκληρη την Ιταλία. Ενώ σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, τα “spaghetti bolognese” είναι διεθνοποιημένο πιάτο που το συναντάμε σε όλο τον κόσμο εκτός της Ιταλίας (πηγή: wikipedia)! Για την σάλτσα μπολονέζ θα χρειαστώ…
Τρόπος Παρασκευής:
Σε ένα αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερυ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (7/9) για 7’ περίπου.
Προσθέτω τον κιμά και τον γυρίζω κι αυτόν καλά ενώ τον ξεσβολιάζω με την βοήθεια ενός πιρουνιού, ωσότου πιεί όλα του τα υγρά και σχεδόν κολλήσει στον πάτο του σκεύους (μυστικό που έμαθα από επαγγελματία chef). Κατόπιν σβήνω με το κόκκινο κρασί και περιμένω ωσότου αυτό εξατμισθεί και κολλήσει ο κιμάς (και πάλι) στον πάτο του σκεύους.
Στην συνέχεια ρίχνω τις αλεσμένες ντομάτες, την πάστα ντομάτας, την ζάχαρη, το θυμάρι και το αλατοπίπερο. Δίνω βράση κι αφήνω τον κιμά με τη σάλτσα να σιγοβράσει με κλειστό καπάκι σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία (4/9) ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα. Όσο πιο πολλή ώρα σιγοψήνεται η σάλτσα μπολονέζ τόσο πιο νόστιμη γίνεται…
Το μυστικό για το κόλλημα του κιμά στον πάτο του σκεύους αφενός αποτρέπει την σάλτσα να κρατήσει περίσσια υγρά, αφετέρου δίνει έξτρα γεύση στον κιμά από το ελαφρύ «άρπαγμα». Δοκιμάστε το!
photo: http://www.recipeshubs.com/
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.