Τα γλυκά σφολιατίνια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Γαλλία όπου είναι γνωστά ως “palmiers” λόγω του σχήματός τους που θυμίζει φοίνικες. Αυτά τα γλυκά και τραγανά σφολιατίνια χάρη στην πασπαλισμένη ζάχαρη που έχει καραμελώσει, τις περισσότερες φορές πασπαλίζονται επίσης με αλεσμένους ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά όπως η κανέλα ή φλοιό λεμονιού και πορτοκαλιού. Παρακάτω εκτός από τα σφολιατίνια με ζάχαρη και κανέλα θα βρείτε και κάποια με αλεσμένα φουντούκια που είναι επίσης θεσπέσια.
Τρόπος Παρασκευής:
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύω την ζάχαρη και την κανέλα.
Ανοίγω το φύλλο σφολιάτας πάνω στο πλαστικό της περίβλημα, το χωρίζω στην μέση σε δύο κομμάτια διάστασης 50 x 20 εκ.. Με ένα πινέλο αλείφω την επιφάνεια της με λίγο νερό.
Κατόπιν πασπαλίζω το μισό φύλλο με το μεγαλύτερο μέρος των αλεσμένων ξηρών καρπών και με 2 κ.σ. από το μείγμα της ζάχαρης και την κανέλας. Κατόπιν κάνω ρολό τις φαρδιές πλευρές του φύλλου ωσότου συναντηθούν στο κέντρο της σφολιάτας. Μόλις οι δύο πλευρές αντικριστούν πασπαλίζω λίγο ακόμα το κέντρο τους με το μείγμα των αλεσμένων ξηρών καρπών, ζάχαρης και κανέλας.
Κόβω το ρολό σφολιάτας σε κομμάτια πάχους 8 εκ., τα ρίχνω στο μπολ με την ζάχαρη και την κανέλα να καλυφθούν από το μείγμα και κατόπιν τα αραδιάζω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί πιέζοντας τις άκρες τους να ενωθούν.
Τοποθετώντας ένα κομμάτι λαδόκολλα πιέζω τα σφολιατίνια με το χέρι από πάνω να πλατύνουν προκειμένου να μην πάρουν πολύ ύψος κατά το ψήσιμο.
Επαναλαμβάνω την διαδικασία με το δεύτερο κομμάτι σφολιάτας χωρίς τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς και τ’ αραδιάζω σε ξεχωριστό ταψί.
Ψήνω τα σφολιατίνια στους 180°C (αντίσταση) για 25-30’ ωσότου γίνουν τραγανά από την ζάχαρη που θα έχει καραμελώσει και πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!