Το νοτιοαμερικάνικο Red Velvet Κέικ είναι ένα βαθύ κόκκινο κέικ χωρισμένο σε επίπεδα που εναλλάσσονται από γλάσο τυριού. Το έντονο κόκκινο χρώμα του, που οφείλεται σε χρώμα ζαχαροπλαστικής ή φυσικό χρώμα από παντζάρι, το κάνει ιδανικό για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή για την περίπτωση που θέλουμε να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας ή έστω την οικογένειά μας (εγώ τουλάχιστον αυτό το κατάφερα!). Το φαντασμαγορικό red velvet κέικ αποτελείται από ζύμη κέικ με άρωμα λεμονιού και πορτοκαλιού που ετοιμάζεται και ψήνεται σε τρία μέρη κι ένα πλούσιο και πεντανόστιμο γλάσο τυριού που προσθέτει υφή και νοστιμιά στην λιτή κατά τ’ άλλα γεύση του κέικ. Κι αφού φτιάξουμε και ψήσουμε την ζύμη και ετοιμάσουμε το γλάσο «χτίζουμε» το red velvet κέικ σε επίπεδα. Για το red velvet κέικ (από προσαρμοσμένη συνταγή του foodnetwork.com) θα χρειαστώ τα ακόλουθα…
Τρόπος Παρασκευής:
Ετοιμάζω την κρέμα τυριού χτυπώντας το τυρί κρέμα με την ζάχαρη και το βούτυρο. Παράλληλα σε άλλο δοχείο (με το μίξερ χειρός) χτυπώ την κρέμα γάλακτος με την βανίλια να γίνει σφιχτή σαντιγί και κατόπιν την προσθέτω στο μείγμα του τυριού για να ομογενοποιηθεί. Κρατάω το γλάσο τυριού στο ψυγείο μέχρι να το χρειασθώ.
Ετοιμάζω το κέικ χτυπώντας αρχικά το βούτυρο με την ζάχαρη ωσότου αφρατέψουν. Προσθέτω ένα-ένα τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ξύσμα λεμονιού. Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύω το χρώμα ζαχαροπλαστικής με το κακάο να δημιουργηθεί μία πάστα την οποία προσθέτω στο μείγμα του βουτύρου.
Περνάω από το κόσκινο το αλεύρι, το αλάτι και την σόδα. Σε δύο δόσεις κι εναλλάξ ρίχνω το μείγμα του αλευριού και του γάλακτος με το ξύδι (δηλ. του buttermilk) στο μείγμα του βουτύρου.
Αφού ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, μοιράζω ισομερώς την ζύμη του κέικ σε τρία ταψάκια της μίας χρήσης (που δεν χρειάζονται βουτύρωμα κι αλεύρωμα) ή σε τρία τσέρκια (βουτυρωμένα κι αλευρωμένα) διαμέτρου 24 εκ. και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C (αντίσταση) για 20’. Αφήνω τα κέικ να κρυώσουν καλά προτού τα χρησιμοποιήσω.
Σε μια ψηλή πιατέλα τοποθετώ το πρώτο κέικ και το καλύπτω με γλάσο τυριού με την βοήθεια μίας σπάτουλας. Τοποθετώ από πάνω το δεύτερο κέικ το οποίο επίσης καλύπτω με γλάσο τυριού. Τέλος αφού τοποθετήσω και το τρίτο κέικ πιέζω να κολλήσουν καλά τα τρια επίπεδα και να βγει το παραπανίσιο γλάσο από τα πλάγια. Κατόπιν καλύπτω με το γλάσο τυριού την επιφάνεια αλλά και την περιφέρεια του κέικ. Πασπαλίζω την επιφάνεια του red velvet κέικ με κόκκινη τρούφα.
Το red velvet κέικ είναι έτοιμο! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν το ετοιμάσετε θα σας ενθουσιάσει στην όψη αλλά και στην γεύση! Δοκιμάστε το!
Καλή επιτυχία!
Τα υλικά?