Το κουσκούς, αυτά τα μικροσκοπικά μπαλάκια σιμιγδαλιού που ετοιμάζονται στον ατμό, είναι βασικό είδος διατροφής σε χώρες της Βόρειας Αφρικής όπως στην Τυνησία, την Αλγερία, το Μαρόκο, τη Μαυριτανία και τη Λιβύη. Θεωρείται επίσης παραδοσιακό πιάτο της Γαλλίας ενώ είναι διαδεδομένο σε χώρες της Μέσης Ανατολής καθώς και στην Σικελία (πηγή wikipedia).
Το κουσκούς που βρίσκουμε στα σούπερ-μάρκετ των δυτικών χωρών είναι προβρασμένο στον ατμό. Έτσι, απαιτεί ελάχιστο επιπλέον χρόνο προετοιμασίας και σίγουρα πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι χρειάζονται τα ζυμαρικά ή το ρύζι γι’ αυτό κι είναι μια ενδιαφέρουσα και πολύ πρακτική εναλλακτική στο καθημερινό μας μαγείρεμα. Αν και το κουσκούς ετοιμάζεται παραδοσιακά σε ειδικό σκεύος ατμού (couscoussier) και σερβίρεται με μαγειρευτό φαγητό (stew) παρακάτω θα δούμε πώς μπορούμε να το ετοιμάσουμε προσαρμόζοντας το στην δική μας (ελληνική) κουζίνα ως απλό συνοδευτικό. Για το κουσκούς με αρωματικά όπως φλοιό και χυμό λεμονιού, κουρκουμά, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και προαιρετικά φύλλα κόλιανδρου θα χρειαστώ…
Τρόπος Παρασκευής:
Θυμάμαι ότι η βασική αναλογία κουσκούς-νερού είναι 1:1.
Σε ένα μικρό σκεύος τοποθετώ το νερό, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον φλοιό λεμονιού και δίνω μια βράση (για να ψηθεί λίγο το κρεμμύδι και ο φλοιός λεμονιού). Μόλις βράσει το νερό αποσύρω το σκεύος από την φωτιά, ρίχνω το κουσκούς και κλείνω το σκεύος με το καπάκι για να σφραγιστούν οι υδρατμοί.
Το κουσκούς θ’ απορροφήσει το βραστό νερό και θα φουσκώσει μέσα σε 5-7’. Το κουσκούς φουσκώνει χωρίς να χρειάζεται βράσιμο. Μόλις φουσκώσει το κουσκούς το πατάω με ένα πιρούνι για να ξεκολλήσουν τα μικροσκοπικά μπαλάκια και ν’ αφρατέψει.
Κατόπιν προσθέτω τον κουρκουμά, λίγο από τον χυμό λεμονιού και μερικά φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού κι ανακατεύω ν’ αναμειχθούν τ’ αρωματικά. Αφού δοκιμάσω την γεύση προσθέτω ό,τι άλλο χρειάζεται όπως λίγο αλάτι, λίγο χυμό λεμονιού ή λίγο κουρκουμά ακόμα.
Σερβίρω το αρωματικό κουσκούς δίπλα σε ψάρι, όσπρια, μαγειρευτά (ή άλλα φαγητά κατσαρόλας με σάλτσα), λαδερά, κρέας ή πάνω σε σαλάτες.
Καλή συνέχεια σε όλους!