SAMSUNG CSC

Μπουγάτσα με τυρί

6
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Τυρόπιτες υπάρχουν πολλές και πραγματικά μου αρέσουν όλες, γιατί διακρίσεις δεν κάνω όταν μιλάμε για ζύμη (ή φύλλο) με τυρί. Αυτήν την φορά όμως η τυρόπιτα θα είναι μπουγάτσα με τυρί, μια ιδέα που λαχταρούσα από καιρό, αν και δεν ξέρω κατά πόσο προσεγγίζει την γνήσια σαλονικιώτικη μπουγάτσα (την αλήθεια την λέμε). Περιέχει τυρί φέτα μέσα σε κρέμα μπεσαμέλ κι είναι τυλιγμένη σε τραγανή ζύμη κουρού και μας άρεσε πολύ! Για την μπουγάτσα με τυρί, που αν και συστήνεται με ζύμη κουρού μπορεί να εκτελεσθεί και με λαδωμένα φύλλα κρούστας, θα χρειασθώ…
Τρόπος Παρασκευής:
Σ’ ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία (6/9) κι αφού λιώσει προσθέτω το αλεύρι. Ανακατεύω με τον αυγοδάρτη να σχηματισθεί μια ελαφριά ζύμη και κατόπιν προσθέτω το ζεστό γάλα να ομογενοποιηθεί.
Αφού πάρει μια ελαφριά βράση η μπεσαμέλ κι αποκτήσει όγκο τότε προσθέτω τ’ αυγά τα οποία πρώτα έχω χτυπήσει με λίγη από την ζεστή μπεσαμέλ (για να πάρουν θερμοκρασία). Ανακατεύω την μπεσαμέλ με τον αυγοδάρτη να ομογενοποιηθούν τ’ αυγά κι αποσύρω από την φωτιά (δεν χρειάζεται να πάρει βράση καθώς θα ψηθεί και μέσα στην πίτα). Αφήνω την μπεσαμέλ στην άκρη να κρυώσει ανακατεύοντας την τακτικά και προσθέτω λίγο από το άσπρο πιπέρι.
Αφού κρυώσει η μπεσαμέλ μετά από 30’ ρίχνω μέσα την φέτα και το κασέρι κι ανακατεύω. Δοκιμάζω την γέμιση κι αν χρειάζεται προσθέτω λίγο αλάτι αν και δεν την προτιμώ τσιμπημένη.
Λαδώνω την επιφάνεια ενός πυρίμαχου σκεύους και τοποθετώ σαν βάση το πρώτο φύλλο κουρού. Αν χρησιμοποιήσω φύλλα κρούστας τότε λαδώνω τα μισά ένα προς ένα και τα τοποθετώ διπλωμένα στα δύο το ένα πάνω στο άλλο. Κατόπιν απλώνω την κρέμα τυριού και τέλος καλύπτω με το άλλο φύλλο κουρού από πάνω (ή με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας κατά τον ίδιο τρόπο). Γυρίζω τις άκρες της ζύμης κουρού προς τα μέσα (κι αν χρειασθεί τις κόβω λίγο για να μην είναι πολύ χονδρές) και στην συνέχεια χαράσσω την μπουγάτσα σε κομμάτια. Αλείφω την επιφάνεια με το γάλα και πασπαλίζω με το άσπρο και μαύρο σουσάμι.
Φουρνίζω την μπουγάτσα με τυρί σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 50’ στην αντίσταση σε χαμηλή ράγα στήριξης για να ψηθεί καλά και να πάρει χρώμα κι από κάτω. H μπουγάτσα με τυρί τρώγεται 30’ αφού βγει από τον φούρνο για να μην είναι πολύ ρευστή η κρέμα της.
Μπουγάτσα με Τυρί
Μπουγάτσα Αλμυρή
Καλή επιτυχία!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.