Χταποδοπίλαφο με μαραθόσπορο και κόκκινο κρασί

Χταποδοπίλαφο με μαραθόσπορο και κόκκινο κρασί

5
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Το χταποδάκι που είναι ενδεδειγμένη τροφή κατά την διάρκεια της ελληνικής ορθόδοξης νηστείας, μας δίνει ποικίλες συνταγές κι αφορμές για να το μαγειρέψουμε. Κι αφού η νηστεία θέλει καλοπέραση και θέλει και ποικιλία, παρακάτω θα βρείτε συνταγή για χταποδοπίλαφο με φρέσκα κρεμμυδάκια, μαραθόσπορο, κόκκινο κρασί και ζωμό χταποδιού που θα κάνει την νηστεία μας απείρως πιο ενδιαφέρουσα… Για το χταποδοπίλαφο (κοινώς, ριζότο χταποδιού) θα χρειαστώ…
Τρόπος Παρασκευής:
Αφήνω το χταπόδι στο νερό και το ξαλμυρίζω για 2-3 ώρες αλλάζοντας το νερό συνολικά 4-5 φορές. Παράλληλα, καθαρίζω το κεφάλι από τις άμμους (το γυρνάω μέσα κι έξω και το ξεπλένω καλά), αφαιρώ τα μάτια και προσέχω να μην υπάρχει (κι άλλη) άμμος στις βεντούζες.
Κατόπιν τοποθετώ το χταπόδι στην κατσαρόλα δίχως νερό με τα δαφνόφυλλα και τα μπαχάρια. Ανεβάζω την θερμοκρασία στο μέγιστο με κλειστό καπάκι (9/9) και περιμένω να πάρει βράση και ν’ αφήσει τα νερά του (μετά από 5-7’). Στην συνέχεια κατεβάζω την θερμοκρασία (4/9) πάντα με κλειστό καπάκι κι αφήνω να βράσει για 50’. Το χταπόδι στο τέλος τρυπώντας το με ένα πιρούνι θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακό αλλά όχι εντελώς έτοιμο, καθώς θα ψηθεί κι άλλα 10’ μέσα στο πιλάφι.
Αφήνω το χταπόδι στην άκρη για 1-2 ώρες να κρυώσει προκειμένου να το καθαρίσω αφαιρώντας τις μεμβράνες που υπάρχουν μεταξύ των πλοκαμιών του. Αφού καθαρίσω το κάθε πλοκάμι ξεχωριστά, το κόβω σε κύβους ενώ δεν παραλείπω να κόψω και το κεφάλι. Κατόπιν στραγγίζω και κρατάω τον ζωμό του. Για το βράσιμο του χταποδιού μπορείτε να διαβάσετε κι εδώ.
Σε ένα αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνω το λάδι και γυρνάω τα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια να πάρουν χρώμα (θερμοκρασία 7/9). Κατόπιν ρίχνω τον μάραθο ν’ αφήσει το άρωμά του προτού προσθέσω το ρύζι. Μόλις το ρύζι γίνει διάφανο προσθέτω το κρασί και περιμένω ωσότου απορροφηθεί σε μέτρια θερμοκρασία (5/9) ανακατεύοντας τακτικά.
Εν συνεχεία ρίχνω μέρος του ζωμού του χταποδιού και περιμένω ν’ απορροφηθεί με κλειστό καπάκι προτού ρίξω κι άλλο. Ανακατεύω τακτικά κι αφού απορροφηθεί όλος ο ζωμός προσθέτω σταδιακά το ζεστό νερό από τον βραστήρα. (Σε περίπτωση που ο ζωμός είναι λιγότερος από 1 φλ. προσθέτω την διαφορά σε νερό.)
Πριν ρίξω όλο το νερό, περίπου 10’ προτού σβήσω το χταποδοπίλαφο, προσθέτω το χταπόδι και ψήνω να μαλακώσει λίγο ακόμα. Κλείνω το καπάκι κι αφήνω το χταποδοπίλαφο ν’ απορροφήσει τα υγρά του και να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
Αφού τραβήξει, αποσύρω το χταποδοπίλαφο από την φωτιά και σερβίρω αμέσως. Το χταποδοπίλαφο τρώγεται ζεστό αλλά κι αργότερα χλιαρό ή κρύο.
Χταποδοπίλαφο
Καλή συνέχεια!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.