Σάλτσα ντομάτας για όλο το χρόνο

Σάλτσα ντομάτας για όλο το χρόνο

4 μικρά
Βάζα
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού που οι ντομάτες αφθονούν μπορούμε να ετοιμάσουμε σάλτσα από ώριμες και γευστικές ντομάτες και να την διατηρήσουμε σε αποστειρωμένα βάζα για να έχουμε εύγευστη, αρωματική κι έτοιμη κόκκινη σάλτσα όλο το χρόνο. Ετοιμάζουμε την σπιτική σάλτσα ντομάτας σε μεγάλη ποσότητα και την μοιράζουμε σε δόσεις σε διαφορετικά βάζα αεροστεγώς κλεισμένα.

Το μόνο που μένει να επιλέξουμε είναι αν η σάλτσα ντομάτας θα γίνει ουδέτερη στη γεύση για να την χρησιμοποιήσουμε στα κοκκινιστά, τα λαδερά και τα όσπρια ή αν θα την προορίσουμε εξαρχής για συγκεκριμένη χρήση (βλ. πίτσα, μακαρόνια) οπότε την φτιάχνουμε ολοκληρωμένη με τα αρωματικά της έτοιμη για χρήση. Παρακάτω θα βρείτε και τις δύο εκδοχές για σπιτική σάλτσα ντομάτας:

Οδηγίες Παρασκευής

  1. Ξεφλουδίζω τις ντομάτες τραβώντας την φλούδα η οποία ιδίως όταν αυτές είναι ώριμες αφαιρείται εύκολα. Εναλλακτικά, μπορώ πρώτα να τις ζεματίσω σε καυτό νερό και κατόπιν να τις ξεφλουδίσω. 
  2. Στην συνέχεια αλέθω τις ξεφλουδισμένες ντομάτες στο blender, με την ράβδο χειρός  ή με τον μύλο λαχανικών. Τοποθετώ τον πολτό τους σε μια βαθιά κατσαρόλα μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, την καυτερή πιπερίτσα (εφόσον τα χρησιμοποιώ) και δίνω βράση.
  3. Αφού η σάλτσα «πιεί» τα νερά της και συμπυκνωθεί, περίπου στο 1/3 της αρχικής της ποσότητας (μετά από 45’ περίπου), προθέτω το αλατοπίπερο, την ζάχαρη, το ξύδι και τον αποξηραμένο βασιλικό. Έχω υπόψιν μου ότι η πυκνότητα της σάλτσας εξαρτάται από την απώτερη χρήση της αλλά και την προτίμησή μου. Δοκιμάζω την γεύση και προσαρμόζω αναλόγως.
  4. Εν τω μεταξύ πλένω και στην συνέχεια αποστειρώνω στο φούρνο τα βάζα που θα χρησιμοποιήσω, στους 100°C για 15’ με ανοιχτά καπάκια (για την αποστείρωση των βάζων διαβάστε αναλυτικότερα εδώ).
  5. Αφαιρώ τα βάζα από το φούρνο και τα γεμίζω μέχρι επάνω παρά ένα δάχτυλο με την βραστή σάλτσα ντομάτας. Κατόπιν τα κλείνω ερμητικά με τα καπάκια τους, τ’ αναποδογυρίζω και τ’ αφήνω να κρυώσουν.
  6. Όταν έρθει η ώρα της χρήσης ανοίγω το βάζο (ακούγοντας τον χαρακτηριστικό ήχο του αέρα που απελευθερώνεται) και είτε ζεσταίνω την σάλτσα ντομάτας σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτοντας ή όχι ελαιόλαδο (για σάλτσα μακαρονιών, πίτσας κλπ.) ή την προσθέτω απευθείας στο κοκκινιστό φαγητό που ετοιμάζω.

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.