Το κοκκινιστό μοσχαράκι με μακαρόνια ήταν από πάντα αγαπημένο μας φαγητό κι είναι από αυτά που αναμφίβολα συγκεντρώνουν την οικογένεια γύρω από το κυριακάτικο (ή μη) τραπέζι. Για να γίνει καλό όμως, το μοσχάρι πρέπει να είναι τρυφερό, να σιγοψηθεί μέχρι να λιώνει στο στόμα και τα μακαρόνια να μαγειρευτούν μέσα στη σάλτσα του φαγητού για να αποκτήσουν γεύση μοναδική. Σερβίρεται με τριμμένη παρμεζάνα και τρώγεται χωρίς καθυστέρηση μόλις ετοιμασθεί προτού σφίξουν και κολλήσουν τα μακαρόνια ενώ συνοδεύεται ιδανικά από μαρουλοσαλάτα με μπόλικο άνηθο.
Οδηγίες
- Σε μία κατσαρόλα γυρνάω σε δυνατή φωτιά (7/9) το κρέας στο λάδι μέχρι να πάρει χρώμα αφού προηγουμένως το έχω αλατοπιπερώσει. Κατόπιν τ’ αφαιρώ και το κρατάω στην άκρη σε ένα πιάτο.
- Καθαρίζω το σκεύος με χαρτί κουζίνας και γυρνάω το κρεμμύδι ωσότου μαλακώσει κι αυτό και πάρει λίγο χρώμα πάντα σε δυνατή φωτιά (7/9). Επαναφέρω στην κατσαρόλα το κρέας, προσθέτω τα δαφνόφυλλα κι αφήνω το φαγητό να σιγοψηθεί στο ζουμί του για 1,5 ώρα (σε μέτρια φωτιά 3-4/9).
- Στην συνέχεια, προσθέτω τις αλεσμένες ντομάτες με την ζάχαρη και τον κουρκουμά και συνεχίζω να σιγοψήνω το κρέας για 1 – 1,5 ώρα ακόμα μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσει το κρέας.
- Λίγο προτού αποσύρω το κρέας από την φωτιά κι αφού δω ότι είναι έτοιμο προσθέτω στο ζουμί τα μακαρόνια και λίγο βραστό νερό από τον βραστήρα. Όσο ψήνονται τα μακαρόνια και τραβούν το ζουμί παρακολουθώ μη στεγνώσουν καθώς μπορεί να χρειαστούν λίγο βραστό νερό ακόμα. Κάθε φορά προσθέτω μόνο όσο νερό χρειάζεται.
- Στο τέλος το φαγητό πρέπει να είναι ζουμερό δίχως όμως περίσσια υγρά. Αφού σερβίρω το φαγητό στα πιάτα προσθέτω από πάνω την παρμεζάνα και γαρνίρω με λίγο αποξηραμένο σχοινόπρασο για έξτρα γεύση.
Μοναδικό φαγάκι και καλή όρεξη!