Σπιτική Γκρανόλα (Granola)

Σπιτική Γκρανόλα (Granola)

12 μερίδες
Μερίδες
1/5
Βαθμός Δυσκολίας

Γκρανόλα (granola) είναι αυτό το απίθανο μείγμα βρώμης, σπόρων, ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και σταγόνων σοκολάτας (όχι απαραίτητα όλα μαζί) που τρώγεται για πρωινό, σαν σνακ ή οποιαδήποτε άλλη ώρα της μέρας, σκέτη ή με την συνοδεία φρέσκων φρούτων, γιαουρτιού ή γάλακτος. Η γκρανόλα ετοιμάζεται με γλυκαντική ουσία όπως μέλι ή σιρόπι σφεντάμου (maple syrup) και λάδι ή βούτυρο, ενώ στη συνέχεια ψήνεται στο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανή. Απαραίτητο συστατικό λίγο αλάτι για ένταση στη γεύση, προαιρετικά μπαχαρικά όπως κανέλα, εκχύλισμα βανίλιας ή τζίντζερ ή/και φλοιός πορτοκαλιού για ακόμα περισσότερο άρωμα.Σπιτική Γκρανόλα (granola)

Και μια και κυκλοφορούν πολλές έτοιμες γκρανόλες με συστατικά αμφιβόλου προέλευσης, πάντα προτιμάμε να ετοιμάζουμε την δική μας σπιτική και υγιεινή γκρανόλα με μη επεξεργασμένα έλαια και φυσικά γλυκαντικά, προσαρμοσμένη στις προτιμήσεις μας. Ετοιμάζουμε την γκρανόλα και την διατηρούμε  σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι 2 βδομάδες ή την φυλάμε σε κατάλληλα σακουλάκια στην κατάψυξη έως 3 μήνες.

Η ακόλουθη δοκιμασμένη συνταγή που είναι γευστική, αρωματική, μετρίως λιπαρή κι όσο γλυκιά πρέπει, μας έχει ξετρελάνει οικογενειακώς (αλήθεια, πόσες φορές μέσα στην ίδια ημέρα μπορεί κανείς να φάει γκρανόλα;) είναι από το www.cookieandkate.com και είναι αλάθητη!

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 175°C και στρώνω αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί (διαστάσεων 43 x 30 x 2,5 cm). Σε ένα ευρύχωρο μπολ ανακατεύω τη βρώμη, τους καρπούς, τους σπόρους, το αλάτι και τη κανέλα.Ετοιμάζω σπιτική γκρανόλα (granola)
  2. Προσθέτω το λάδι καρύδας, το σιρόπι σφεντάμου και τη βανίλια κι ανακατεύω καλά ωσότου καλυφθεί κάθε νιφάδα βρώμης και καρπός.  Ρίχνω το μείγμα της γκρανόλα στο ταψί και με την βοήθεια ενός κουταλιού την στρώνω ώστε να έχει παντού ίδιο πάχος. Όσο πιο πολλά κομμάτια θα έχει η γκρανόλα, τόσο πιο ενδιαφέρουσα θα είναι η υφή της, γι’ αυτό καθώς την στρώνω πιέζω το μείγμα με το πίσω μέρος του κουταλιού προκειμένου να κολλήσουν οι νιφάδες βρώμης μεταξύ τους. Ψήνω για 21-23’ μέχρι να ροδίσει ελαφρά, ανακατεύοντας στα μισά του χρόνου.Ετοιμάζω σπιτική γκρανόλα (granola)
  3. Αφήνω την γκρανόλα να κρυώσει καλά προτού την κόψω σε κομμάτια (άλλοτε τα κομμάτια θα είναι πιο μικρά κι άλλοτε πιο μεγάλα, η γεύση όμως θα είναι πάντα η ίδια!). Κατόπιν προσθέτω τα ξερά φρούτα (εμείς αυτή τη φορά τα παραλείψαμε) ή/και τις σταγόνες σοκολάτας (μπαίνουν αργότερα για να μην λιώσουν από την θερμοκρασία). Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσω νιφάδες καρύδας, τις προσθέτω στα μισά του χρόνου ψησίματος για να πάρουν λίγο χρώμα (χωρίς ν’ αρπάξουν). Κι η σπιτική γκρανόλα (granola) είναι έτοιμη!Ετοιμάζω σπιτική γκρανόλα (granola)Σπιτική γκρανόλα (granola)

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.