Κάθε λογής τάρτες, γλυκές ή αλμυρές, μπορεί να βρει κανείς στη Γαλλία αλλά το πιθανότερο είναι ότι τάρτα με μέλι και κουκουνάρια θα συναντήσει στο γαλλικό Νότο. Αγαπημένη κι όχι ιδιαίτερα συνηθισμένη είναι αυτή η τάρτα που διαθέτει άφθονο μέλι, ξύσμα και χυμό λεμονιού αλλά κυρίως σύνθετη υφή χάρη στα πολλά κουκουνάρια, την τραγανή ζύμη αλλά και την κρεμώδη γέμιση. Δοκιμάστε την για επιδόρπιο ή σκέτη σαν γλυκό σνακ για κάθε ώρα της ημέρας… (H συνταγή είναι ελαφρά προσαρμοσμένη από το βιβλίο «Μεσογειακή Κουζίνα» των Jacqualine Clark και Joanna Farrow.)
Οδηγίες
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Κοσκινίζω το αλεύρι σε μπολ, προσθέτω το βούτυρο και δουλεύω το μείγμα με τα δάχτυλα μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτω τη ζάχαρη, το αβγό και 1 κ.σ. νερό και δουλεύω το μείγμα μέχρι να έχω μια ζύμη που να ξεκολλάει από το μπολ.
- Ανοίγω το φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και το στρώνω σε αλευρωμένη και βουτυρωμένη φόρμα για τάρτες (διαμέτρου 23 εκ.). Τρυπάω τη βάση της με πιρούνι και τη βάζω για 10’ στο ψυγείο. Στρώνω την επιφάνεια της τάρτας με λαδόχαρτο ή αλουμινόχαρτο και γεμίζω με ξερά φασόλια (ή κεραμικά baking beans). Ψήνω την τάρτα για 10’. Κατόπιν αφαιρώ το χαρτί και τα φασόλια.
- Για την γέμιση, χτυπάω το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτω τα αβγά ένα-ένα. Ζεσταίνω το μέλι σε σιγανή φωτιά, μέχρι να γίνει ρευστό και το προσθέτω στο μείγμα βουτύρου μαζί με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτω τα κουκουνάρια και το αλάτι, ανακατεύω και ρίχνω τη γέμιση στην ψημένη τάρτα.
- Ψήνω για 45’ περίπου, ωσότου πήξει η γέμιση και πάρει χρώμα η τάρτα. Αφήνω την τάρτα να κρυώσει λίγο στη φόρμα κι αν επιθυμώ την πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη. Σερβίρω την τάρτα με μέλι και κουκουνάρια χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου με κρέμα γάλακτος ή παγωτό βανίλια (αν και σκέτη είναι υπέροχη!).
