Νοστιμότερος και πιο ενδιαφέρων τρόπος να τρώμε τη σαλάτα είναι όταν αυτή έχει τα εξτραδάκια της που την κάνουν πιο χορταστική και πρωτότυπη. Το κουσκούς που είναι χονδροκομμένο σιμιγδάλι, προστίθεται στην απλή κατά τ’ άλλα σαλάτα και τη μετατρέπει σε πλήρες και ισορροπημένο γεύμα κι αυτό μας αρέσει πολύ! Πέρα από το κουσκούς όμως, η δροσερή κι αρωματική αυτή σαλάτα διαθέτει άφθονα ντοματάκια, τραγανά αγγουράκια, χυμό και φλοιό λεμονιού, φρέσκο κρεμμυδάκι, φύλλα δυόσμου και μαϊντανού και καβουρδισμένα κουκουνάρια που προσφέρουν ενδιαφέρουσα υφή και γήινη γεύση. Το κουσκούς ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα χωρίς βράσιμο, περιχύνοντάς το μόνο με βραστό νερό για να φουσκώσει. Η συνταγή είναι από το www.foodnetwork.com και μπορεί εκτός από κουσκούς να ετοιμαστεί με πλιγούρι, κινόα, κουσκούς ζυμαρικό (το πολύ κοφτό μακαρονάκι) ή γιατί όχι με καστανό ρύζι.
Οδηγίες
- Θυμάμαι ότι η βασική αναλογία κουσκούς-νερό είναι 1:1. Τοποθετώ το κουσκούς με 1-2 πρέζες αλατοπίπερο σε ένα γυάλινο ή ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες μπολ. Βράζω το νερό, το ρίχνω πάνω στο κουσκούς και το καλύπτω με ένα καπάκι ή ένα πανί να σφραγιστούν οι υδρατμοί. Αφήνω το κουσκούς στην άκρη να απορροφήσει το νερό για 3-4’ και κατόπιν το ανακατεύω με ένα πιρούνι να διαλυθούν οι σβόλοι που έχουν σχηματιστεί. Κρατάω το κουσκούς στην άκρη να γίνει χλιαρό και καβουρδίζω τα κουκουνάρια σε χαμηλή θερμοκρασία (2/9) για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Συνθέτω τη σαλάτα λίγο πριν την ώρα σερβιρίσματος (για να μην προλάβει να μαραθεί), τοποθετώντας σ’ ένα άλλο μπολ τα ντοματάκια κομμένα στη μέση, τ’ αγγούρια κομμένα σε κύβους, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, το φλοιό λεμονιού, λίγα από τα φύλλα δυόσμου, το χονδροκομμένο μαϊντανό και τέλος τα καβουρδισμένα κουκουνάρια. Αλατίζω ξανά ελαφρά, προσθέτω το χυμό λεμονιού και λάιμ, το ελαιόλαδο, το πιπέρι καγιέν και τέλος ρίχνω το κουσκούς. Ανακατεύω καλά, δοκιμάζω τη γεύση και διορθώνω αναλόγως. Σερβίρω τη σαλάτα σε μακρόστενη πιατέλα με τα υπόλοιπα φύλλα δυόσμου από πάνω.